Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nu öppnar nyrenoverade Kulturhuset

Kulturhuset Stadsteatern öppnar nästa vecka igen efter den större totalrenoveringen av lokalerna. 

Det var i januari 2019 som Stockholms stad startade en omfattande upprustning av fastigheten. 

– Under renoveringen har det tagits bort gifter, luften är renare och tillgängligheten förbättrad för att alla ska känna sig välkomna. En bättre huvudingång från Sergels torg, kommer också bidra till att torget blir tryggare, kommenterar Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Under byggtiden har Kulturhuset Stadsteaterns verksamhet fått flytta ut och bedrivits på olika ställen runt om i staden. Även restauranger och andra hyresgäster har haft stängt under byggtiden, helt eller delvis.

LÄS MER: Nya chefen för Kulturhuset Stadsteatern: Jag flyttar aldrig från Örnsberg

Man har avlägsnat 155 ton asbest och 500 kg miljöfarliga ämnen (PCB) som användes när husen byggdes.

Nya system för vatten, avlopp, el, värme, brand, kyla och ventilation har sedan installerats på fastighetsytan som sammanlagt mäter motsvarande 10 fotbollsplaner.

Nyöppnandet av huset sker 18 september kl 11.30 direkt efter en officiell invigningsceremoni under ledning av skådespelaren Robert Fux och Melody Farshin

Under ceremonin avtäcks konstnären Ebba Bohlins nya platsspecifika verk Brunkebergs minne vid den nya huvudentrén på Plattanplan. Här öppnar också ett nytt besökscentrum och butik i Kulturhuset Stadsteaterns regi. Nytt på Plattanplan är också Kafé Plattan – ett helt vegansk café.

Samma dag invigs höstens stora utställning Chromo Zones med isländska konstnären Shoplifter/Hrafnhildur Arnardóttir och i Hörsalen, som nu återigen omsluts av Olle Bærtlings ikoniska draperi, startar konserthösten med frihetens röst: Emel Mathlouthi från Tunisien.

Innanför huvudentrén vid Sergels torg har ett nytt besökscenter med bland annat information, biljettförsäljning och garderob skapats, vilket kommer ge besökare och publik ett trevligare och mer effektivt mottagande.

Delar av originalinredningen, som Olle Baertlings draperier i hörsalen, de handmålade lamporna i Teaterbarens tak och Celsings fåtöljer har restaurerats och blivit som nya. En del ytskikt har målats.

De flesta hyresgäster som fanns i huset före ombyggnaden återvänder, en del restauranger har nya koncept och en del av dem kommer också att få en ny hyresvärd i Kulturhuset Stadsteatern.

På gatuplan, där biljettkassorna tidigare låg, finns det plats för ytterligare en publik verksamhet.

Renoveringen har kostat cirka 900 miljoner kronor, 90 miljoner under budget.

Invigningshelgen fortsätter på lördagen då det blir nypremiär av Kollision med Benke Rydman och Sara Jangfeldt på Soppteatern. På kvällen får nyskrivna pjäsen Lång natts färd mot dag urpremiär på Klarascenen. På lördagen invigs även en utställning i boxformat om arkitekten, visionären och allkonstnären Peter Celsing, följt av ett seminarium om Celsings betydelse där bland annat Johan Celsing (son till Peter Celsing) medverkar. Från och med öppningshelgen arrangeras även guidade konstturer i huset och rundturer i arkitekten Celsings fotspår.

Lördagen är också full av aktiviteter i huset för våra yngre besökare. Bland annat Klara färdiga konsert! med Nassim Al Fakir i Hörsalen. I Foajé 3 är Skärholmen i miniatyr på besök, biblioteket TioTretton visar Längtans Lapptäcke och i Galleri 1 öppnar utställningen Dino Deluxe. Biblioteket Rum för Barn ordnar konstverkstad i Foajé 4. Lava återinvigs med bland annat en utställning av Kérén Socadjo som genom sina teckningar inspirerade av afrofuturism vill förändra och få oss att se nytt.

På Klarabiografen firas öppningshelgen med filmfestival. Litteraturlystna kan lyssna på boksamtal med Sven Ahlström i Foajé 3 under helgen. Debattsugna kan ansluta till stockholmarnas egen lokaldebatt: Politik i Kulturhuset! som går av stapeln för sjunde året i rad. Debatten sänds live via våra digitala kanaler och tar emot 50 besökare på plats i Hörsalen.

Under helgen öppnar också restaurangerna i Kulturhuset. På söndagen bjuder några av husets kockar på live-matlagning.

 Fullständigt program finns här.

Publicerad 10:19, 11 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: