Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

ÄLVSJÖSKOGEN

M: “Att göra hela Älvsjöskogen till naturreservat är ett illa avvägt förslag”

DEBATT. “Den 4 maj 2015 meddelade vänstermajoriteten i Stadshuset att man avser göra hela Älvsjöskogen till ett naturreservat, ett beslut som ska fattas i kommunfullmäktige efter sommaren. Moderaterna och Alliansen har tidigare beslutat om att göra den västra delen av Älvsjöskogen till ett naturreservat. Att låta även den östra delen av Älvsjöskogen ingå i naturreservatet är ett illa avvägt förslag som medför enorma konsekvenser för Stockholms framtida utveckling.

Det innebär att hela tunnelbanediskussionen mellan Hagsätra och Älvsjö nu äventyras. En reservatbildning innebär tusentals färre bostäder, och då finns det inte tillräckligt underlag för att dra tunnelbanan vidare till Älvsjö.

Förutsättningarna för att bygga och finansiera förlängningen av tunnelbanan kommer att ifrågasättas och det vore olyckligt. Det handlar om i storleksordningen 250 – 290 hektar i den östra delen som vänstermajoriteten nu vill ska förbli obebyggd. Det motsvarar den byggbara ytan i Hammarby Sjöstad och Norra Djurgårdsstaden tillsammans.

Vidare är det primärt Stockholms stad som står för finansieringen av tunnelbaneutbyggnaden, inte landstinget via SL. Att då helt och hållet ta bort stadens exploateringstäkter är oansvarigt och leder utan överdrift till att tunnelbanan mellan Hagsätra och  Älvsjö hotas, och därmed också möjligheterna för nuvarande och framtida boende att enkelt och tryggt använda kollektivtrafik istället för bil.

Med anledning av ovan önskar jag ställa följande frågor till ansvarigt borgarråd:
1. Har vänstermajoriteten tagit i beaktande hur en framtida tunnelbana mellan Hagsätra och Älvsjö påverkas av naturreservatbildningen?
2. Hur mycket exploateringsintäkter bedömer borgarrådet att staden går miste om genom naturreservatbildningen?
3. Hur planerar borgarrådet att finansiera den framtida tunnelbanan mellan Hagsätra och Älvsjö när dessa exploateringsintäkter går förlorade?
4. Hur många bostäder bedömer borgarrådet att det varit möjligt att bygga i och kring den föreslagna utökningen av Älvsjöskogens naturreservatbildning?
5. Hur förklarar borgarrådet för alla som står i bostadskön att
vänstermajoriteten väljer att ta fram områden som inte ska bebyggas med bostäder framför att ta fram områden som ska bebyggas med bostäder?
Joakim Larsson, oppositionsborgarråd  (M)

Detta är en interpellation av Joakim Larsson om hotad tunnelbana. Ärendet ska diskuteras på kommunfullmäktiges sammanträde måndag 7 september. Se föredragningslista här.

Läs mer:
Älvsjöskogen blir naturreservat

Publicerad 08:00, 5 september 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: