Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ny stomlilnje Älvsjö-Gullmarsplan på gång

En ny spårväg eller busslilnje planeras mellan Älvsjö och Gullmarsplan. Nu ska planerna utredas ordentligt.

Det skriver Moderaterna i Stockholms läns landsting och Miljöpartiet i Stockholms Stad i ett gemensamt pressmeddelande.

För att möta planerna på cirka 20 000 nya bostäder och ambitionen att göra kollektivtrafiken mer attraktiv har Stockholms läns landsting och Stockholms stad analyserat behovet av en ny stomlinje på sträckan.

– Hela Stockholms län växer kraftigt, bara i denna del av Stockholm planeras för inte mindre än 20 000 nya bostäder. Det måste gå hand i hand med en utbyggnad av attraktiv kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Enligt Svenska Dagbladet har behovsanalysen studerat sträckningsalternativ inom en korridor som sträcker sig från Älvsjö i söder, via Huddingevägen, Enskedefältet, Årsta/Enskede gård och delar av Johanneshov fram till Gullmarsplan.

Både buss- och spårvägslösningar studeras och vadsom blir beror till stor del av ett eventuellt genomförande av Spårväg syd från Kungens kurva, som ska ha sin ändstation i just Älvsjö och som ingår i Sverigeförhandlingen, skriver Svenska Dagbladet.

Tisdagen den 21 mars fattar landstingens trafiknämnden beslut om att påbörja utredningen som väntas vara klar under 2018.

– Det är viktigt att vi bygger fler tvärförbindelser, vi måste snabbt och tillförlitligt kunna åka med kollektivtrafiken mellan stadsdelar och kommuner, inte bara in till city, kommenterar Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholms stad.

Från pressmeddelandet:
Trafikförvaltningen har konstaterat att det finns ett behov att stärka kollektivtrafikens konkurrenskraft mellan Nacka och Söderort som är ett stråk med en relativt omfattande biltrafik samtidigt som kollektivtrafiken är något mindre. Samtidigt har Stockholms stad och Nacka initierat flera utvecklingsprojekt i området, i enlighet med 2013 års Stockholmsöverenskommelse, som utgör en central och expansiv del av regionen. Genom att tidigt i planeringsprocessen identifiera och kommunicera vilka stråk som är viktiga att reservera för kollektivtrafik kan trafikförvaltningen säkerställa ett långsiktigt hållbart kollektivtrafiksystem.

För den sydvästra delen av Stomlinjen pågår planering för Spårväg syd mellan Älvsjö – Kungens kurva – Flemingsberg i den pågående Sverigeförhandlingen. Ett eventuellt förverkligande av Spårväg syd påverkar systemvalet på resterande delar av stomlinjen. Eftersom inget genomförandebeslut kring Spårväg syd ännu är fattat behöver systemvalet hållas öppet för både buss och spårväg öster om Älvsjö.~

I kommande utredning behöver den tänkta kollektivtrafiklösningen projekteras för att optimera markutnyttjande och identifiera eventuella fastighetsintrång och behov av tekniska försvarsarbeten. Vidare behöver fördjupade studier av kostnader, trafikering, trafikanalyser och samhällsekonomiska analyser genomföras. Förutsättningarna för trafikeringen påverkas till viss del av vilken anslutande infrastruktur som finns på plats. Fördjupade studier krävs också för att klargöra vilken turtäthet stomlinjen behöver ha och om det finns behov att förstärka kapaciteten i anslutande infrastruktur såsom bussterminaler och spåranläggningar.

Bild: Google maps

Publicerad 08:31, 14 mars 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Efter-jobbet jazz på Biocafé Tellus

    23 september kl.17:00 - 19:00
  2. Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd sammanträder

    24 september kl.17:00 - 18:30
  3. Invigning av butiken Det Goda Från Italien

    25 september kl.17:00 - 22:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: