Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Utred förutsättningarna för ett kulturhus i Älvsjö”

DEBATT. ”Älvsjö saknar en samlingsplats där unga som gamla kan träffas och utöva olika former av kultur- och föreningsverksamhet. Älvsjö skulle behöva en träffpunkt där kreativiteten kan flöda, där alla kan känna sig välkomna och där det finns möjlighet att både läsa tidningen eller delta i sång eller annan skapande verksamhet. Sedan flera år tillbaka har Älvsjö heller ingen ändamålsenlig samlingslokal där föreningslivet kan träffas för sina stora som små sammankomster.  För 15 år sedan hade Älvsjö tre samlingslokaler som finansierades via staden.

Med viss avundsjuka riktar vi blicken mot Skarpnäck som har inrättat ett blomstrande kulturhus. Här finns konstutställning, bibliotek, möteslokaler, café och ett kursprogram. Detta vill vi även ha i Älvsjö! Därtill tror vi att det finns en efterfrågan på replokaler, nya lokaler för ”Ungdomens hus” dvs.

Älvsjös ungdomsgård och verksamhet dagtid för seniorer. Vem vet mer vilka verksamheter våra medborgare efterfrågar i ett Kulturhus.

Vi ser också flera utmaningar för Älvsjö som stadsdel den kommande tiden. Antalet invånare ökar, byggandet fortsätter att eskalera. Vi har fått ett boende för nyanlända flyktingar som ska integreras i samhället. Det finns också tecken på ökad orolighet och handel med droger kring Älvsjö centrum.

Därför tror vi att ett kulturhus nu, om någonsin, vore efterlängtat för att även flytta fokus till de positiva aspekter dessa verksamheter skulle kunna innebära.

Vi tror att detta är fullt genomförbart genom en fullständig översyn och samordning av stadsdelens lokalbehov, ett samarbete med bland annat Kulturförvaltningen i Stockholm, och genom en samlokalisering av Medborgarkontor, Ungdomens hus och Biblioteket. Inrättande av ett kulturhus måste ske genom samarbete med flera aktörer och genom kloka och återhållsamma ekonomiska överväganden för att säkra verksamheten på sikt.

Möjlighet för privata aktörer att hyra in sig i verksamheten bör också övervägas för att trygga finansieringen. Vi tror självklart att nyetableringen kan generera en del kostnader, men vill gärna se en framtida lösning för driftverksamheten som är kostnadseffektiv.

Vi tycker därför att stadsdelsförvaltningen bör utreda förutsättningarna för ett kulturhus i Älvsjö och ta relevanta externa kontakter för att etablera samarbeten kring ett kulturhus. En lämplig arbetsgång skulle därefter kunna vara att återkomma till nämnden i april, i samband med flerårsbudget 2017-2019, med en redogörelse för hur en sådan etablering skulle kunna gå till och med eventuell begäran om investeringsmedel eller budgetförstärkningar inför Kommunfullmäktiges förslag till budget 2017.

Med denna skrivelse önskar vi få svar på hur stadsdelsförvaltningen ställer sig till våra ovan angivna förslag och om det inte bedöms som möjligt, gärna en förklaring till vilka faktorer som omöjliggör ett sådant genomförande. Vi vill gärna också veta vad förvaltningen annars har för långsiktig strateg kring kultur- och fritidsfrågorna i Älvsjö.”

Johan Nilsson m.fl. (M), Jan Bressler m.fl. (FP) , Evy Kjellberg (C) , Camilla Sarfors (KD)

Detta är en skrivelse som lämnas till stadsdelsförvaltningen i samband med Älvsjö stadsdelsnämnds sammanträde torsdag den 19 november.

 

Publicerad 12:08, 13 november 2015
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: