Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Allt fler får astma och allergi – dags att vända trenden

DEBATT. Allt fler i Stockholm och i Sverige får astma eller allergi. Mer än en tredjedel av befolkningen är drabbade. Det gör allergisjukdomarna till vår tids största folksjukdomar.

Det är stora regionala ojämlikheter i astma- och allergivården. Det finns inga nationella riktlinjer och vården följs inte heller upp i något kvalitetsregister. Bristerna leder både till lidande för den enskilde och onödiga kostnader för samhället.

  • Två av tio astmapatienter i Region Stockholms öppenvård rapporterar minst två försämringsperioder på ett år. Den här siffran borde vara noll. Astma är en kronisk sjukdom i luftvägarna och rätt behandlad ska astman vara stabil och helst symtomfri.
  • Hela åtta av tio astmapatienter i Region Stockholm har inte gjort något allergitest. I till exempel Östergötland har över hälften fått göra det. Astman kan försvåras av allergi och därför är allergitest viktigt för att behandlingen ska bli bra.
  • De senaste åren har behandlingar mot pollenallergi utvecklats mycket, men möjligheten att få behandling skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna. Stockholm ligger långt efter de regioner som är bäst i klassen. I till exempel Halland vaccineras över dubbelt så många som i Region Stockholm (per capita).

Det går att förebygga allergier genom att arbeta med både risk- och friskfaktorer. Och det går förbättra vården och vardagen för redan drabbade. I Finland infördes för ett tiotal år sedan ett nationellt allergiprogram. Genom att öka befolkningens tolerans mot allergiframkallande ämnen skulle färre personer utveckla allergier. Samtidigt skulle de som drabbades få en bättre vård. Satsningen har gett resultat, och trenden med en alltmer allergisk befolkning i Finland brutits.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍  

Det är dags för en nationell allergisatsning även i Sverige. Flera saker behöver göras.

  1. Färre ska bli allergiska. Regeringen bör ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att både sprida kunskap till vård, skola och allmänhet om hur man kan minska risken för allergier, och att fortsätta arbetet med allergisäkra miljöer i exempelvis förskola och skola, minska utsläpp av luftföroreningar och skapa fler rökfria miljöer
  2. Nationella riktlinjer för bättre allergivård. Kvaliteten på vården ska inte avgöras av var i landet man bor. Möjligheten att få allergivaccination eller utredning för matallergi skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna. Samma sak gäller för biologiska läkemedel mot astma och atopiskt eksem. Därför behövs både nationella riktlinjer och ett kvalitetsregister för allergisjukdomar. Inom andra områden, exempelvis cancer och hjärt-/kärlområdet, har sådan nationell styrning bidragit till att rädda liv och göra vården mer jämlik.
  3. Kunskapslyft om astma och allergi. För att få genomslag för både nya riktlinjer och forskningsframsteg behöver kunskapen öka. Det behövs en bred utbildningssatsning till personal i vård och skola även i Sverige. Vi vill också att patientutbildning och skriftlig behandlingsplan ska vara en lagstadgad rättighet för alla med kronisk sjukdom. Det ger patienter redskap att hantera sin egenvård och behandling på ett bättre sätt, vilket leder till färre akutbesök och sjukhusinläggningar.
  4. Fler specialister. Redan idag saknas allergologer, läkare som är specialiserade på allergi. Många kommer också att gå i pension de kommande åren. Det behövs en lagstiftning där regionernas ansvar för att utbilda tydliggörs.

    LÄS ÄVEN: Debatt: Så här måste nya Liljeholmen C anpassas till barn och ungdomar

Forskningen kring hur allergier kan förebyggas har tagit stora kliv framåt det senaste decenniet. Vi måste vända trenden med en alltmer allergisk befolkning. Det går om bara den politiska viljan finns. Det behövs ett svenskt allergilyft!

Maritha Sedvallson, förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet
Elisabeth Olsson, ordförande för Astma- och Allergiregion Stockholm-Gotland
Kristina Ljungros, generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet
(bilden)

Publicerad 17:46, 4 mars 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: