
Debatt: Bortspolade miljarder – därför är avloppstunneln onödig
Åsikter hägersten- liljeholmenDEBATT. I Bertil Norrhalls debattinlägg kunde man läsa om de okontrollerade kostnadsökningarna som projektet Stockholms Framtida Avloppsrening (SFA) för med sig och som kommer att drabba alla Stockholmare med onödiga och kraftigt höjda vatten- och avloppsavgifter. Han har helt rätt. Men det kan till och med bli ännu värre. SFA-projektet med den 14 km långa avloppstunneln är bara i begynnelseskedet. Tunnelprojekt brukar bli mycket dyrare än planerat.
LÄS ÄVEN: Debatt: Så kan V påverka hur schaktmassorna transporteras
Vad innebär det för Hägerstensborna? Avloppstunneln ska gå under Mälaren via Eolshäll på nivån 30 meter under marknivå, och gå i riktning mot Hägerstens gård för att där vika av i riktning Hägerstens allé mot Selmedalsringen och fortsätta mot Aspudden parallellt med Torsten Alms gata och sedan svänga av mot Årsta. På Axelsbergs bollplan, som ligger på 40 meters höjd anläggs en arbetsplats och en arbetstunnelöppning. Därifrån sprängs en tunnel 70 meter ganska rakt ned i cirkelform för att nå den planerade avloppstunneln. Där ska tunneln sprängas åt två håll, under Mälaren mot Bromma och mot Aspudden. Under Mälaren ska tunneln sprängas ytterligare 60 meter ned för att klara vattendjupet.
Under sex års tid skall cirka 48 000 biltransporter fara upp och ned i dessa branta tunnelbackar med bergmassor, betong och med rör och armeringsjärn. Buller, avgaser och vibrationer kommer att bli en störande del av vardagen. Under det år, när det blir som värst, kommer en lastbil att passera var 8:de minut vardagar mellan 07.00 och 22.00. De övriga fem åren blir det färre transporter. Bilarna ska sedan fortsätta på den tillfälliga byggvägen ut på Selmedalsvägen mot ännu inte känt mål.
LÄS ÄVEN: Lyssna till de boende i Axelsberg som ska ha tung trafik utanför porten i sex år
Utmed hela tunnelsträckningen kommer man genom sprängningarna känna skakningar, vibrationer och få sänkning av grundvattnet. Skador på fastigheterna längs tunneln kan inte uteslutas, även om Stockholm Vatten förnekar att något sådant kan ske. Samtidigt skriver man dock att i området Selmedalsringen finns ”måttlig till stor risk”. De äldre fastigheter som är grundlagda med träpålar är extra utsatta. Likaså de fastigheter som har bergvärme vilka kommer att få nedsatt effekt.
Det största misstaget, bland de många felkalkyleringarna, är att man missat i bedömningen av Stockholms framtida behov av avloppsrening. Enligt SFA-projektet skall avloppsreningen i Stockholm koncentreras till Henriksdals reningsverk vid Danvikstull, som ska få dubbel kapacitet. Det kan låta betryggande. Men så är det tyvärr inte.
LÄS ÄVEN: Debatt: Nya klimatstrategin förordar båttransport av schaktmassor
Bromma reningsverk skall läggas ned och anslutningen till det delägda reningsverket i Himmerfjärden, i Botkyrka söder om Södertälje, skall avslutas. I stället byggs den ovannämnda tunneln som ska leda avloppsvattnet från Bromma till Henriksdal. Det avloppsvatten som idag går till Himmerfjärden ansluts till den nya tunneln. (Allt avloppsvatten från Hägersten och sydvästra Stockholm går idag till Himmerfjärden.) Alltså, när Henriksdals reningsverk ska ta emot allt avloppsvatten från Bromma och den mängd som idag går till Himmerfjärden så återstår blygsamma 25% av kapacitetsökningen! Samtidigt som Stockholm med kranskommuner, som Stockholm vatten avloppsrenar, växer så det knakar med 20000-25000 invånare per år.
Det innebär att när SFA-projektet är avslutat år 2029 så tar det endast cirka 15 år innan detta 15-20 miljardersprojekt nått sitt kapacitetstak och man får omgående börja planera för ett nytt reningsverk för stockholmarna. Behålls i stället Bromma reningsverk och anslutningen till Himmerfjärden, kommer kapaciteten att räcka 40-50 år framåt i tiden. Att lägga ned Bromma reningsverk som renar för 350000 invånare, ett fullt fungerande modernt reningsverk, i ett växande samhälle är inte vidare genomtänkt.
När avloppstunneln är klar år 2026 och man börjar riva Bromma reningsverk år 2027-2028 kommer man, förhoppningsvis tidigare, att inse att Bromma reningsverk behövs. Och den nybyggda avloppstunneln kommer aldrig att tas i bruk.
Mats Renhuldt, författare till ”10 bortspolade miljarder. Rapport om en onödig avloppstunnel”.
Läs mer:
Mest lästa:
- Kvinna försökte stjäla barnvagn i Mälarhöjden
- Därför dröjer SL:s nya biljettsystem – vill efterlikna London
- BILDER: Stor julmarknadshelg väntar – Fruängen tjuvstartar – se hela listan
- Förslag: Här exakt hamnar gula linjens t-banestationer
- Händer i helgen 1-3 dec i Hägersten-Älvsjö: 18 tips
- Ny polisrapport: Inga utsatta områden i Hägersten-Älvsjö längre
Följare 19,5k