Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Bortspolade miljarder – därför är avloppstunneln onödig

DEBATT. I Bertil Norrhalls debattinlägg kunde man läsa om de okontrollerade kostnadsökningarna som projektet Stockholms Framtida Avloppsrening (SFA) för med sig och som kommer att drabba alla Stockholmare med onödiga och kraftigt höjda vatten- och avloppsavgifter. Han har helt rätt. Men det kan till och med bli ännu värre. SFA-projektet med den 14 km långa avloppstunneln är bara i begynnelseskedet. Tunnelprojekt brukar bli mycket dyrare än planerat.

LÄS ÄVEN: Debatt: Så kan V påverka hur schaktmassorna transporteras

Vad innebär det för Hägerstensborna? Avloppstunneln ska gå under Mälaren via Eolshäll på nivån 30 meter under marknivå, och gå i riktning mot Hägerstens gård för att där vika av i riktning Hägerstens allé mot Selmedalsringen och fortsätta mot Aspudden parallellt med Torsten Alms gata och sedan svänga av mot Årsta. På Axelsbergs bollplan, som ligger på 40 meters höjd anläggs en arbetsplats och en arbetstunnelöppning. Därifrån sprängs en tunnel 70 meter ganska rakt ned i cirkelform för att nå den planerade avloppstunneln. Där ska tunneln sprängas åt två håll, under Mälaren mot Bromma och mot Aspudden. Under Mälaren ska tunneln sprängas ytterligare 60 meter ned för att klara vattendjupet.

Under sex års tid skall cirka 48 000 biltransporter fara upp och ned i dessa branta tunnelbackar med bergmassor, betong och med rör och armeringsjärn. Buller, avgaser och vibrationer kommer att bli en störande del av vardagen. Under det år, när det blir som värst, kommer en lastbil att passera var 8:de minut vardagar mellan 07.00 och 22.00. De övriga fem åren blir det färre transporter. Bilarna ska sedan fortsätta på den tillfälliga byggvägen ut på Selmedalsvägen mot ännu inte känt mål.  

LÄS ÄVEN: Lyssna till de boende i Axelsberg som ska ha tung trafik utanför porten i sex år

Utmed hela tunnelsträckningen kommer man genom sprängningarna känna skakningar, vibrationer och få sänkning av grundvattnet. Skador på fastigheterna längs tunneln kan inte uteslutas, även om Stockholm Vatten förnekar att något sådant kan ske. Samtidigt skriver man dock att i området Selmedalsringen finns ”måttlig till stor risk”. De äldre fastigheter som är grundlagda med träpålar är extra utsatta. Likaså de fastigheter som har bergvärme vilka kommer att få nedsatt effekt.

Det största misstaget, bland de många felkalkyleringarna, är att man missat i bedömningen av Stockholms framtida behov av avloppsrening. Enligt SFA-projektet skall avloppsreningen i Stockholm koncentreras till Henriksdals reningsverk vid Danvikstull, som ska få dubbel kapacitet. Det kan låta betryggande. Men så är det tyvärr inte.

LÄS ÄVEN: Debatt: Nya klimatstrategin förordar båttransport av schaktmassor

Bromma reningsverk skall läggas ned och anslutningen till det delägda reningsverket i Himmerfjärden, i Botkyrka söder om Södertälje, skall avslutas. I stället byggs den ovannämnda tunneln som ska leda avloppsvattnet från Bromma till Henriksdal. Det avloppsvatten som idag går till Himmerfjärden ansluts till den nya tunneln. (Allt avloppsvatten från Hägersten och sydvästra Stockholm går idag till Himmerfjärden.) Alltså, när Henriksdals reningsverk ska ta emot allt avloppsvatten från Bromma och den mängd som idag går till Himmerfjärden så återstår blygsamma 25% av kapacitetsökningen! Samtidigt som Stockholm med kranskommuner, som Stockholm vatten avloppsrenar, växer så det knakar med 20000-25000 invånare per år.

Det innebär att när SFA-projektet är avslutat år 2029 så tar det endast cirka 15 år innan detta 15-20 miljardersprojekt nått sitt kapacitetstak och man får omgående börja planera för ett nytt reningsverk för stockholmarna. Behålls i stället Bromma reningsverk och anslutningen till Himmerfjärden, kommer kapaciteten att räcka 40-50 år framåt i tiden. Att lägga ned Bromma reningsverk som renar för 350000 invånare, ett fullt fungerande modernt reningsverk, i ett växande samhälle är inte vidare genomtänkt.

När avloppstunneln är klar år 2026 och man börjar riva Bromma reningsverk år 2027-2028 kommer man, förhoppningsvis tidigare, att inse att Bromma reningsverk behövs. Och den nybyggda avloppstunneln kommer aldrig att tas i bruk.

Mats Renhuldt, författare till ”10 bortspolade miljarder. Rapport om en onödig avloppstunnel”.

Publicerad 19:50, 4 februari 2020

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: