Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Så kan V påverka hur schaktmassorna transporteras

DEBATT. Bengt Sundell (V), Aspudden har nyligen haft två debattartiklar i Bättre Stadsdel (10/1 och 19/1 2020) angående de tunga transporter som bygget av den nya avloppstunneln kommer att medföra. Något som väldigt många kommer att bli varse under de kommande åren, men som nog ganska få ännu förstått vidden av.

LÄS ÄVEN: Debatt: Nya klimatstrategin förordar båttransport av schaktmassor

Tunga transporter var 10:e minut mellan 7.00 och 22.00 på vardagar under cirka tre år. Precis utanför bostäder och på vägar som verkligen inte är avsedda för sådana transporter.

Jag har inget att invända mot Bengt Sundells artiklar. Tvärtom! Men varför tar han inte upp detta direkt med de två ledamöter (en ordinarie och en suppleant), som Vänsterpartiet har i Stockholm Vatten och Avfall AB:s styrelse? Det är den styrelsen, som tagit beslutet att bygga tunneln och som ansvarar för detta jätteprojekt. Det är där man kan påverka projektet.

Vi som läser Bättre Stadsdel är bara offer för projektet, som boende i berört område och/eller som betalare av de kommande stora höjningarna av vatten- och avloppstaxan.

LÄS ÄVEN: Lyssna till de boende i Axelsberg som ska ha tung trafik utanför porten i sex år

Sedan skulle jag vilja fråga Bengt Sundell om han har tagit del av rapporten: ”10 bortspolade miljarder. Rapport om en onödig avloppstunnel.”?

Författaren till rapporten, Mats Renhuldt, har gjort en gedigen genomgång av olika aspekter av projektet. Rapporten är överskådlig och lättläst och visar att detta, som så många andra infrastrukturprojekt, blir mycket dyrare än det var tänkt. Från början skulle det kosta fem miljarder, men det håller nu på att bli ett tjugomiljardersprojekt!

Men det värsta är, att han kan visa att detta är ett onödigt projekt. Av utrymmesskäl kan jag här bara uppmana intresserade att införskaffa och läsa rapporten.

Jag får intrycket, att här håller ett nytt ”Nya Karolinska-projekt” på att skapas. Med liknande okontrollerade kostnadsökningar och med liknande avsaknad av ansvariga. Såväl politiker som anlitade konsulter byts ut med jämna mellanrum.

Det är anmärkningsvärt att beslutsfattarna inte ägnat många tankar åt riskerna med att i framtiden bara har en enda avloppstunnel och ett reningsverk för Stockholm. Det gäller olika risker under byggnationen, men framförallt vid drift. Driftstopp är en sak, terrorism en annan.

Till sist: Mats Renhuldts rapport kom för drygt ett år sedan, men varför har inte en enda journalist velat/vågat presentera denna rapport för stockholmarna? För oss som kommer att få stå för kalaset, både genom störningar under byggtiden och genom kraftigt höjda taxor. Det kan bli höjningar på 70 till 100 procent.

Bertil Norrhall, Hägersten

Publicerad 19:13, 21 januari 2020

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: