
Debatt: S: Oroande att mötesplatser för unga ska stänga
Åsikter Publicerad 12:37, 25 februari 2021Denna skrivelse har S skickats till stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen inför mötet 2021-02-25
DEBATT. Både förra och nuvarande politiska majoritet i stadsdelsnämnden har arbetat för en mötesplats för unga i Liljeholmen. Det är glädjande att förvaltningen tillsammans med Region Stockholm har ambitionen att etablera en verksamhet i Liljeholmen där ungdomsmottagning, mötesplats för unga och fältverksamhet samlas under samma tak. Inom denna verksamhet kan man också erbjuda lokaler för föreningsdrivna aktiviteter.
✅ Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍
Det är dock oroande att förvaltningen planerar nedläggningar av verksamheter som en konsekvens. Det handlar om Aspuddens Mötesplats som bland annat vänder sig till ungdomar med funktionshinder liksom även Gröndals ungdomscafé som till stor del besöks av flickor.
LÄS MER om ungdomsgård i Hägersten-Älvsjö här
Det är de två grupperna som är särskilt prioriterade i stadens budget. Förvaltningen hänvisar till att man måste säkerställa personalresurser för Lilla Katrineberg i Liljeholmen, samt att lokalen i Gröndal är för liten för verksamheten. Vi uppfattar det snarare som en förtäckt besparing från den politiska majoriteten.
LÄS ÄVEN: Debatt: S: När pandemin blottar bristerna krävs dessa åtgärder i Hägersten-Älvsjö
Som förvaltningen själv skriver visar befolkningsprognosen och Stockholms stadsundersökning att gruppen barn och unga ökar och att en hög andel av stadsdelens unga står utanför organiserad verksamhet. Det är därför angeläget att fler barn får tillgång till organiserade aktiviteter på fritiden.
I ärendet framgår inte hur många ungdomar som berörs av verksamhetsflytten eller vilka funktionshinder besökarna på verksamheten i Aspudden har. Inte heller framkommer hur många ungdomar som idag besöker Gröndals ungdomscafé.
Mot bakgrund av detta vill vi att förvaltningen återkommer till nämnden med svar på följande frågor:
- Vilkens besöksfrekvens har Aspuddens ungdomsgård?
- Vilka åldrar riktar sig verksamheten där till?
- Kommer deras verksamhet för unga med funktionsvariation att fortsätta i samma omfattning på någon annan ungdomsgård?
- Vilken besöksfrekvens har Gröndals ungdomscafé?
- Hur kommer aktiviteter och verksamheter anpassas för att inkludera prioriterade grupper som unga flickor, nyanlända och HBTQ-personer?
- Var kommer denna verksamhet att bedrivas i första hand?
- Utifrån att stadsdelen har vuxit och att gruppen barn och unga ökar, hur kommer Lilla Katrineberg att klara av att möta en eventuellt ökande grupp ungdomar från närbelägna stadsdelsområden?
- Vilka risker finns med att lägga ned dessa verksamheter utifrån ett målgruppsperspektiv?

Eva Fagerhem, gruppledare Socialdemokraterna, Hägersten-Liljeholmen stadsdelsnämnd, som också skriver:
”Strategin för barn och ungdomsverksamhet kommer upp som ett anmälningsärende med hänvisning till fastställd delegationsordning. Ärendet är strategiskt i och med att det är ett anmälningsärende utan påverkansmöjligheter från nämndens sida.”
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k