Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: S: Oroande att mötesplatser för unga ska stänga

Publicerad 12:37, 25 februari 2021

Denna skrivelse har S skickats till stadsdelsnämnden i Hägersten-Liljeholmen inför mötet 2021-02-25

DEBATT. Både förra och nuvarande politiska majoritet i stadsdelsnämnden har arbetat för en mötesplats för unga i Liljeholmen. Det är glädjande att förvaltningen tillsammans med Region Stockholm har ambitionen att etablera en verksamhet i Liljeholmen där ungdomsmottagning, mötesplats för unga och fältverksamhet samlas under samma tak. Inom denna verksamhet kan man också erbjuda lokaler för föreningsdrivna aktiviteter.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍  

Det är dock oroande att förvaltningen planerar nedläggningar av verksamheter som en konsekvens. Det handlar om Aspuddens Mötesplats som bland annat vänder sig till ungdomar med funktionshinder liksom även Gröndals ungdomscafé som till stor del besöks av flickor.

LÄS MER om ungdomsgård i Hägersten-Älvsjö här

Det är de två grupperna som är särskilt prioriterade i stadens budget. Förvaltningen hänvisar till att man måste säkerställa personalresurser för Lilla Katrineberg i Liljeholmen, samt att lokalen i Gröndal är för liten för verksamheten. Vi uppfattar det snarare som en förtäckt besparing från den politiska majoriteten.

LÄS ÄVEN: Debatt: S: När pandemin blottar bristerna krävs dessa åtgärder i Hägersten-Älvsjö

Som förvaltningen själv skriver visar befolkningsprognosen och Stockholms stadsundersökning att gruppen barn och unga ökar och att en hög andel av stadsdelens unga står utanför organiserad verksamhet. Det är därför angeläget att fler barn får tillgång till organiserade aktiviteter på fritiden.

I ärendet framgår inte hur många ungdomar som berörs av verksamhetsflytten eller vilka funktionshinder besökarna på verksamheten i Aspudden har. Inte heller framkommer hur många ungdomar som idag besöker Gröndals ungdomscafé.

LÄS ÄVEN: Debatt: Så får vi en starkare välfärd åt alla: Detta saknas i majoritetens förslag till verksamhetsplan för 2020

Mot bakgrund av detta vill vi att förvaltningen återkommer till nämnden med svar på följande frågor:

  • Vilkens besöksfrekvens har Aspuddens ungdomsgård?
  • Vilka åldrar riktar sig verksamheten där till?
  • Kommer deras verksamhet för unga med funktionsvariation att fortsätta i samma omfattning på någon annan ungdomsgård?
  • Vilken besöksfrekvens har Gröndals ungdomscafé?
  • Hur kommer aktiviteter och verksamheter anpassas för att inkludera prioriterade grupper som unga flickor, nyanlända och HBTQ-personer?
  • Var kommer denna verksamhet att bedrivas i första hand?
  • Utifrån att stadsdelen har vuxit och att gruppen barn och unga ökar, hur kommer Lilla Katrineberg att klara av att möta en eventuellt ökande grupp ungdomar från närbelägna stadsdelsområden?
  • Vilka risker finns med att lägga ned dessa verksamheter utifrån ett målgruppsperspektiv?

      Eva Fagerhem, gruppledare Socialdemokraterna, Hägersten-Liljeholmen stadsdelsnämnd, som också skriver:
Strategin för barn och ungdomsverksamhet kommer upp som ett anmälningsärende med hänvisning till fastställd delegationsordning. Ärendet är strategiskt i och med att det är ett anmälningsärende utan påverkansmöjligheter från nämndens sida.

Ksenia Emelianova

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: