Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: S: Här är våra 8 förslag för minska grogrunden för kriminalitet

Detta är det sista debattinlägget från politiken om den ökade otryggheten i Västertorp-Fruängen där ungdomsgäng härjat senaste tiden. Tidigare inlägg finns i texten.

DEBATT. Även vi har nåtts av signaler från medborgare som känner sig oroliga över den ökande brottsligheten i vår stadsdel. Det är allvarligt då alla medborgare ska kunna känna trygghet i det offentliga rummet. Trygghetsskapande arbete är en prioriterad uppgift som ska syfta till ökad trygghet och säkerhet genom förebyggande riktade insatser och åtgärder i den fysiska miljön, samt ett omfattande preventivt socialt arbete för att stoppa rekryteringen till kriminalitet.

LÄS ÄVEN:Västertorpsbor trakasseras av gäng – stadsdelen ökar insatsen

För att minska brottligheten och öka tryggheten är det viktigt med en fungerande samverkan mellan olika aktörer som polis, socialtjänst, ordningsvakter, fältassistenter med flera. Polisen har givetvis ansvaret för att bekämpa brottslighet och för att därigenom få bort de kriminella och gängen från gator och torg, samt för att finna och beslagta droger och vapen.

Staden och vår stadsdel har å andra sidan det långsiktiga ansvaret för att stoppa inflödet till den organiserade brottsligheten genom sociala brottsförebyggande satsningar och för att skapa trygga stadsmiljöer. Stadsdelen har även ett ansvar för att ha en synlig närvaro här och nu i vår stadsdel.

LÄS ÄVEN: Debatt: M: Det behövs krafttag för tryggheten i Söderort

Stadsdelens fältassistenter, socialtjänst, sociala insatsgrupper och ordningsvakter måste få möjlighet att utöka det uppsökande arbetet för att fånga upp unga som rör sig i riskmiljöer och unga och unga vuxna som vill lämna den kriminella livsstilen. Civilsamhället ska ges stöd för att även de ska kunna utöka sin närvaro i det offentliga rummet. Stadsdelens olika grupper av frivilliga nattvandrare är några av dem som gör viktiga insatser i vår stadsdel.

Vi vill bekämpa kriminalitet här och nu, men vi vill också bygga ett samhälle som håller ihop, där kriminalitetens grogrund krymper steg för steg. Investeringar i trygghet går före skattesänkningar och vi vill inte att man ska blunda för kunskaper och erfarenheter som förmedlas från polisen och socialchefer.

LÄS ÄVEN: Debatt: V: Dessa åtgärder behövs för motverka ökad social oro och ungdomskriminalitet

Vi införde mobila ordningsvakter, skapade en trygghetsfond på 200 miljoner kronor till fysiska trygghetsåtgärder och skalade upp det sociala brottsförebyggande arbetet.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har gjort kraftiga satsningar på att utbilda fler poliser och ge polisen rätt verktyg för att bekämpa kriminaliteten. Tyvärr ser vi att den nuvarande moderatledda majoriteten i vår stad har valt att minska resurserna till det förebyggande arbetet.

LÄS ÄVEN: Debatt: L: Ingen ska dra sig för en kvällspromenad i höstmörkret

Här är några av Socialdemokraternas förslag för att minska grogrunden för kriminalitet i vår stad och skapa ett tryggare Stockholm:

– Lyssna på polisen och stärk upp det förebyggande arbetet  

– Sluta att göra nedskärningar på skolan som är en av de viktigaste skyddsfaktorerna

– Sätt in insatser för att möta den ökande ungdomsarbetslösheten.

– Inrätta en särskild avhopparlinje i kommunens regi, dit man kan ringa anonymt dygnet runt och få hjälp med att lämna det kriminella.  

–  Förstärk arbetet mot droger – hjälp unga att bli fria från missbruk genom att använda stadens viktiga verksamheter Framtid Stockholm och Mini Maria

–  Satsa på föräldrastödsprogrammen – föräldrar som vill ha stöd ska få det

– Utöka platssamverkan – genom samarbete mellan socialtjänst polis, näringsidkare, fastighetsägare och civilsamhället

– Ge snabbt stöd till den som vill lämna en kriminell livsstil – första kontakt med staden ska ske inom 24 timmar

Eva Fagerhem (S) Socialdemokraterna, Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämnd

Publicerad 14:00, 17 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: