Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

bengt sundell collage

Debatt: Så kan ålderismen motverkas – äldres rättigheter stärkas

Publicerad 16:22, 27 oktober 2024

DEBATT. År 2006 antog FN en konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen antogs av Sveriges riksdag 2008. Men när motionen FN – konvention om rättigheter för äldre, lades i riksdagen 2016, då har ingen regering velat ta i det.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Fyra år senare, 2022, bildades en ny statlig myndighet, Institutet för Mänskliga rättigheter (IMR). Sverige är ett av de sista länderna i Europa att inrätta en sådan myndighet. 

Myndigheten har nu kommit ut med en rapport, Hemma är någon annanstans. Den tar upp de äldres mänskliga rättigheter i äldreomsorgen i Sverige. Hur de mänskliga rättigheterna skyddas och respekteras på särskilt boende. 

IMR skriver att syftet med denna rapport om äldres mänskliga rättigheter inom äldreomsorgen är att öka medvetenheten och kunskapen. IMR vill främja ett människorättsbaserat förhållningssätt och bidra till att äldre personers mänskliga rättigheter efterlevs. 

LÄS ÄVEN: Här öppnar Stockholms första fritidsbank – så fungerar den

Vad tänker ni göra åt ålderismen, undrar tidningen Senioren i en artikel 2023 och ställer frågan till riksdagspartierna:
– Vilken är den viktigaste frågan att driva under 2023 när det gäller ålderismen i Sverige? 

Så här löd svaren från partierna:

  • S: Ålderismen i arbetslivet.
  • C: Samhället måste bli betydligt bättre på att ta tillvara den erfarenhet och kompetens som finns hos årsrika.
  • MP: Möjligheten att få arbeta, omskolning och ny karriär. Äldre behöver finnas med i samhällsplaneringen, seniorers och pensionärsorganisationernas medverkan är helt central.
  • SD: Arbetsmarknadspolitiken. All erfarenhet som finns hos den äldre befolkningen måste komma samhället till nytta.
  • V: Att vidta konkreta åtgärder mot åldersdiskriminering och ålderism på arbetsmarknaden. Delegationen för senior arbetskraft har flera intressanta förslag men hittills har inga lagts på riksdagens bord. Här behövs handling.
  • M: Det generella arbetet som måste till för att slå hål på de många stereotypa och negativa föreställningar som finns om äldre, inte minst inom arbetslivet.
  • KD: Psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet bland äldre.
  • L: Det är hög tid att göra upp med ålderismen och den omfattande åldersdiskrimineringen på svensk arbetsmarknad.

Senioren hade följande rubrik i maj 2024:
”Vill att Sverige säger ja till FN-konventionen för äldres rättigheter”. 

LÄS ÄVEN: Elever i Hägersten möts över gränserna i nytt fotbollsprojekt

Länder som Portugal och Slovenien, alla länder i Latinamerika, samt många länder i Afrika kommer att säga ja och stödja förslaget. Men hittills har Sverige sagt nej till detta förslag. Ser men till partiernas åtgärdsförslag finns det intresse att göra något åt ålderismen och diskrimineringen mot äldre. 

Motivet att det inte finns några brister i verktygslådan håller inte, det är dags för handling. Tryck på ja-knappen.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger:

– Avgörande att ta itu med ålderism för att skapa en mer jämlik värld där varje människas värdighet och rättigheter respekteras och skyddas. 

IMR:s rapport Hemma är någon annanstans uppmanar regeringen, bland annat:

  • Ta bort den diskriminerande åldersgränsen på 66 år, för personlig assistans.
  • Säkerställ att kommunerna har tillräckliga resurser.
  • Säg ja till en internationell konvention om äldre personers mänskliga rättigheter.

IMR uppmanar kommunerna:

  • Ett människorättsbaserat förhållningssätt.
  • En tryggad kompetensförsörjning

Ålderism kan påverka kompetensförsörjningen skriver IMR:
“Vi har genomgående uppmärksammats på utmaningarna, vad gäller svårigheter att rekrytera tillräckligt med personal och att säkerställa att personalen har rätt kompetens…./ många pekar också på att ålderismen påverkar statusen för äldreomsorgens professioner ”. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Så kan äldreomsorgen rustas till en värdig nivå

IMR fortsätter: 

”Vi har även sett hur ekonomiska utmaningar spelar in och hur generella spänningar mellan att å ena sidan staten, kommuner och regioner ska uppfylla sina skyldigheter och å andra sidan att en allmänt ansträngd välfärd kommer till uttryck i äldreomsorgen ”. 

Vi har alla en skyldighet att se till att äldreomsorgen inte blir någon budgetregulator, som till sist ska rädda budgetar i kommunerna.

Bengt Sundell, Aspudden

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: