Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Distans eller närundervisning? – Så gör högstadieskolorna i Hägersten-Älvsjö

När högstadieskolor i Hägersten-Älvsjö startar vårterminen denna vecka gör flera det med vanlig klassrumsundervisning, men några väljer undervisning på distans.
– Vi inför halvklasser på distans, och halvklasser på skolan för att minska riskerna med spridning av smittan, säger Fredrik Björklind, biträdande rektor på Stockholm International Academy i Älvsjö.

Förra veckan beslutade regeringen att högstadieskolor själva får bestämma om utbildningen ska ske på distans, eller fortsätta på plats.

Många skolor har väntat på mer exakt vägledning från Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund, men hon håller öppet för både distans- och närundervisning.

– Det är huvudmannen för skolan som själv bedömer om det finns risk för trängsel och om det därmed finns anledning att bedriva fjärr- eller distansundervisning. Helt eller delvis. Däremot kommer jag som smittskyddsläkare i dagsläget inte göra en generell rekommendation om att all undervisning ska bedrivas på distans, skriver Maria Rotzén Östlund i ett mejl till Bättre stadsdel.

LÄS ÄVEN: Nytt beslut: Högstadieskolor får välja distansundervisning

För att undersöka hur högstadieskolorna i Hägersten-Älvsjö nu går till väga har Bättre stadsdel skickat ut en enkät till skolorna. Av samtliga skolor har en handfull svarat. En av dessa är grundskolan Metapontum på Stora Mans Väg i Älvsjö, med 355 elever.

– Metapontum fortsätter med närundervisning i dagsläget men är beredda att ställa om, skriver Sophia Brorsson, administrativ chef på Metapontum.

Utöver Metapontum väljer bland annat Kunskapsskolans resursskola i Hägersten och kommunala Mälarhöjdens skola och att fortsätta med närundervisning. Micael Pettersson är rektor på Mälarhöjdens skola.

– När skolan öppnar för vårterminen så kommer skolan att vara öppen för vanlig undervisning. De öppningar som ges till skolans huvudmän sedan gårdagens utspel från utbildningsministern att fatta beslut mer flexibla lösningar kring fjärr-/distansundervisning kommer i nuläget inte att användas, meddelar Micael Pettersson, till elever och vårdnadshavare via Skolplattformen.

Alla har dock inte fattat samma beslut. Frida Martinsson, rektor på Entréskolan, meddelar Bättre stadsdel att undervisningen på skolan helt kommer ske på distans under den första veckan av vårterminen. Därefter ska en utvärdering göras.

Samtidigt väljer Stockholm International Academy i Älvsjö att blanda distans- med närundervisning.

– Vi på Stockholm International Academy kommer i veckan göra omfattande insatser för att minska riskerna med spridning av smittan i skolan och kollektivtrafik genom att bland annat införa halvklasser på distans, och halvklasser på skolan, säger Fredrik Björklind, biträdande rektor på Stockholm International Academy, till Bättre stadsdel.

Text och bild: Arvid Nörgård

Publicerad 16:58, 11 januari 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: