Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Efter covidkrisen på äldreboendena: L: Oerhört beklagligt

Även Liberalerna kommenterar nu de nya uppgifterna som visar på covidkrisen på Hägersten-Älvsjös äldreboenden under våren och sommaren 2020.

119 personer på boendena har blivit smittade av covid-19, fem av dessa fick sjukhusvård. På äldreboendena i stadsdelsområdet har ingen behandling med syrgas förekommit. Av de 119 smittade har 47 avlidit.

LÄS MER: 119 covidsmittade på äldreboenden i Hägersten-Älvsjö – 47 avlidna

– Det är självklart oerhört beklagligt. Bakom varje siffra döljer sig en person, med familj och anhöriga. Även om vi hade en omfattande samhällsspridning i våras, och vi vet att äldre är en särskilt sårbar grupp, så är det naturligtvis höga dödstal, säger Abit Dundar (L), ordförande i Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämnd och fortsätter:

– Förutom den granskning som Ivo ska göra, så kommer Stockholms stad också att göra en egen granskning av hur stadens verksamheter hanterat coronapandemin. Jag ser fram emot den granskningen och tycker att det är oerhört viktigt att vi drar lärdomar av det som hänt.

LÄS MER: Ivo: Två äldreboenden i Hägersten-Älvsjö granskas vidare

Ingen smittad har fått syrgas på boendena. Vad tycker du om det? Hur bör det se ut framöver?
– Som förvaltningen säger är syrgas att betrakta som ett läkemedel, som ordineras av läkare, och som vid ordination levereras från regionen.

– Jag vet att det finns en debatt om i vilken mån regionerna har agerat i enlighet med Socialstyrelsens rekommendationer när det gäller att använda syrgas vid äldreboenden. Det är dock svårt för mig att kommentera vilka läkemedel eller andra insatser som regionen väljer att ordinera.

LÄS MER: Coronasmitta på nästan samtliga äldreboenden i Hägersten-Liljeholmen

Fem av de 119 smittade har fått sjukhusvård. Kommentar? Åtgärd framöver?
– Det är regionen som ansvarar för sjukhusvård och det är sjukvårdspersonal som måste göra den individuella bedömningen i varje enskilt fall om en person bör tas in på sjukhus eller bör få vård i hemmet.

LÄS MER: Efter covidkrisen på äldreboenden: (S): Detta måste vi göra

– Jag förutsätter att frågan om samverkan mellan staden och regionen blir en av frågorna som vi får titta på i stadens utredning, men återigen är det svårt för mig att kommentera huruvida beslut som regionen ansvarar för är medicinskt rimliga.

LÄS MER: Efter covidkrisen på äldreboenden: (V): Här behövs kraftfulla insatser

Övriga kommentarer om detta?
– Jag tycker det är viktigt att nämna att personalen på äldreboendena har gjort ett oerhört bra arbete med att under tuffa förhållanden försöka ge en så bra omsorg som möjligt för våra äldre. Som förvaltningen säger finns det i dagsläget ingen covidsmitta på stadsdelens äldreboenden, och staden som helhet står nu bättre rustad inför eventuella nya utbrott. Som äldre ska man kunna känna sig trygg med att man får en bra omsorg, och man ska inte tveka att söka den omsorg man anser att man behöver.

Text: Mats Falck
Bild: Holger Ellgaard

Publicerad 17:35, 31 augusti 2020
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: