Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Efter covidkrisen på äldreboenden: V: Här behövs kraftfulla insatser

Debattinlägget är en reaktion på uppmaningen bland lokala politiker i Hägersten-Älvsjö att svara på frågor som uppstått kring vården på äldreboendena i stadsområdet i samband med covidkrisen. Läs mer i denna artikel.

DEBATT. Det är idag mycket hög tröskel för att få plats i äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden. De som bor i vård- och omsorgsboenden idag är mycket sjukare än vad boendena är avsedda för, samtidigt som bemanningen och vården inte anpassats efter det ökade vårdbehovet.

LÄS MER: 119 covidsmittade på äldreboenden i Hägersten-Älvsjö – 47 avlidna

När pandemin bröt ut var äldreomsorgen inte rustad – det saknades skyddsutrustning och personalen är utbildad för omvårdnad, inte för sjukvård. Samtidigt utgick det riktlinjer från regionen (f.d. landstinget) att de boende skulle få vård i boendet och inte föras till sjukhus (annat än för akuta kirurgiska ingrepp) och att läkare skulle minska de fysiska besöken i vård- och omsorgsboenden och i stället arbeta per telefon eller digitalt. Ingen skugga skall dock falla över äldreomsorgens fotfolk – de har gjort så gott de kunnat, men har inte haft förutsättningar för att klara situationen.

LÄS ÄVEN: Ivo: Två äldreboenden i Hägersten-Älvsjö granskas vidare

Vi väntar på Ivo-utredningen, två av vård- och omsorgsboendena i vår stadsdels område är berörda av denna granskning, men vi kan redan nu se att det finns behov av att förstärka sjukvårdsinsatserna för de som bor i våra vård- och omsorgsboenden. Om äldre skall vårdas i sina boenden i stället för på sjukhus måste äldreomsorgens sjukvårdskompetens förstärkas och samarbetet med primärvården förstärkas och förbättras. Syrgas finns nu inte att tillgå i boendena – det är en sjukvårdsinsats – trots att syrgas och näringsdropp förordas som vård för många äldre med covid-symptom.

LÄS ÄVEN: Äldreomsorgschefen om Ivos granskning: Så borde vi agerat

Besöksförbudet har negativa konsekvenser när det drar ut på tiden. Social isolering är inte bra för någon och speciellt inte för de äldre som i slutet av sina liv .- till dem kan man inte säga – “det blir bättre om några år”. Besöksförbud  bör  ersättas av besök under säkra former – besöksregler i stället för besöksförbud.

LÄS ÄVEN: Kritik mot hur Fruängsgården hanterat covidsmittan – 30 avlidna

Det behövs också kraftfulla insatser för personalen – fast anställd personal i stället för timanställda, utbildning och fortbildning och framför allt tillräckligt med tid för att ge en god omvårdnad (och god sjukvård).

Ann-Marie Strömberg, ledamot (V) stadsdelsnämnd Hägersten-Älvsjö

Bild: Holger.Ellgaard

Publicerad 09:33, 29 augusti 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: