Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ivo:s rapport klar: Mycket skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har nu sammanställt sin granskning avv covidvården på Sveriges äldreboenden. Myndigheten riktar mycket starkt kritik mot regionerna, inklusive Stockholm.

– I den här granskningen har Ivo identifierat allvarliga brister av vården, säger Sofia Wallström, generalsekreterare på Ivo, vid en presskonferens, rapporterar SVT Nyheter.

Som Bättre stadsdel tidigare rapporterat har myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, genomfört en tillsyn av landets 1700 äldreboenden under pandemin. 90 av dessa har granskats vidare, varav två finns i Hägersten-Älvsjö: Fruängsgårdens vård- och omsorgsboende och Solberga äldreboende.

LÄS ÄVEN: Ivo: Två äldreboenden i Hägersten-Älvsjö granskas vidare

Nu är alltså rapporten klar. Ivo har framförallt tittat på hur personer i åldrarna 85 till 95 år behandlats. 

Nästan en fjärdedel av de äldre covidpatienterna – 22 procent – har inte fått en individuell läkarbedömning. Det är en väldigt hög siffra enligt Ivo:s bedömning. 

Många av de som fått en läkarbedömning har fått en sådan på distans, inte sällan via telefon mellan läkare och personal på boendet. Andelen som fått en fysisk bedömning är mycket låg, enligt Ivo. 40 procent av de patienter som inte fick en bedömning av läkare fick inte heller någon bedömning av sjuksköterska.

– Detta understryker de stora allvaret i vårdbristerna,  säger Sofia Wallström.

Granskningen lyfter fram flera allvarliga brister, där Region Stockholm finns med på samtliga punkter.

För det första konstaterar Ivo att de äldre på särskilda boenden inte fått vård utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

LÄS ÄVEN: Äldreomsorgschefen om Ivos granskning: Så borde vi agerat

De äldre eller deras anhöriga har inte fått information eller gjorts delaktiga i vårdbesluten. 

Beslut och vård i livets slutskede på säbos har dessutom inte följt det gällande regelverket. Man har också haft bristande journalföring vilket gör att man inte kan följa upp vården.

Många av de som fått en läkarbedömning har fått en sådan på distans, inte sällan via telefon mellan läkare och personal på boendet. Andelen som fått en fysisk bedömning är mycket låg, enligt Ivo. 

LÄS ÄVEN: Kritik mot hur Fruängsgården hanterat covidsmittan – 30 avlidna

40 procent av de patienter som inte fick en bedömning av läkare fick inte heller någon bedömning av sjuksköterska.

I Stockholm var ”direktiven att insjuknade personerna skulle vårdas i boende”, enligt svaret från medicinskt ansvarig sjuksköterska, enligt granskningen.

Av de boenden inom regionen som genomgått särskild granskning ligger ett flertal i Stockholms stad. Att staden drabbats hårt av covid-19 är tydligt sedan tidigare då en anmärkningsvärt stor andel av de som avlidit i sjukdomen bott på stadens äldreboenden. Vänsterpartiet i Stockholms stad är kritisk till hur vården sköts.

– Att äldre inte fått den vård och behandling de har rätt till är en fullkomlig skandal och den politiska ledningen inom staden och regionen måste ta ansvar för det. Resultatet visar med all tydlighet att staden måste anställa fler sjuksköterskor på äldreboendena och att kontakten med läkare måste stärkas, kommenterar Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd och tidigare äldreborgarråd i ett pressmeddelande från V.

I fredags hade totalt 1 118 personer avlidit med covid-19 som provtagits på ett äldreboende i Stockholms län. Det är nästan hälften av alla som avlidit i länet.

Senast 15 januari ska regionerna redovisa för Ivo vilka förbättringar man gjort och avser göra för att åtgärda bristerna. 

Publicerad 14:36, 24 november 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: