Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Trädgårdstips: Våga vara lat i vår

Vårvärme och dags att se över trädgården. Men är allt jobb verkligen nödvändigt? Vad kan man helt enkelt hoppa över? Trädgårdsingenjören Magnus Johansson tipsar Bättre stadsdels läsare för om en lugnare start på säsongen.

Första tipset till trädgårds- och kolonilottsentusiasterna, som gärna klipper, krattar och rensar så här års: åk inte till återvinningen, satsa istället på din kompost!

– Kör inte iväg med allt material utan låt det vara kvar, säger Magnus Johansson, som jobbar på trädgårdsfirman Blue Harvest, och fortsätter:
– Att återanvända organiskt material från den egna trädgården är toppen, då slipper man dessutom köpa extra jord. Det är alltid bättre att ha ett litet kretslopp och det är inte alltid så lätt att veta vad det är för kvalitet på den köpta jorden. 

Fiffigt med flismaskin
Löv och växtrester går alltså utmärkt att kompostera och till den som har högar med ris, pinnar och grenar föreslår Magnus Johansson att satsa på en flismaskin, eller kompostkvarn: hyr eller gå ihop med grannarna och köp en gemensam.

– Det uppflisade materialet blir ett jättefint täckmaterial som gör att markfukten stannar kvar i rabatterna och håller ogräset borta. 

Klipp lagom …
Att beskära träd är en konst eller snarare en svår konst. Enligt Magnus Johansson är det bra att också här ta det lilla lugna. Ett hårt beskuret träd svarar med att producera mycket ”vegetativ tillväxt”, alltså vattenskott. Det gör sällan trädgårdsägare gladare, vilket ökar risken för lusten att ta i ännu hårdare nästa gång: en ond cirkel och inte alls bra.

– I allmänhet kan man säga att det bästa är att över huvud taget inte beskära så hårt. Vilken tid på året som man ska beskära träd beror på vilken sort det är och hur trädet ser ut. 

… och gräv sansat
Eftersom Magnus Johansson är trädgårdsproffs tycker han förstås att det är bra att prata träd med just ett proffs. Vilket inte är särskilt konstigt: beskärning handlar om kunskap och teknik, och den som vill ha mycket frukt och samtidigt ett estetiskt tilltalande träd tjänar på att anlita en kunnig.

LÄS ÄVEN: “Jag har redan varit i kontakt med två testpar”

Men hur är det nu med att sätta spaden i jorden? Gräva mycket, gräva lite eller inte vårgräva alls, vad är rätt?

– Nu på våren tycker jag att man kan skippa att gräva mycket, säger Magnus Johansson. Man riskerar att förstöra en del av jordstrukturen, och då kan jorden bli för kompakt. Växter gillar när det finns fickor i jorden, där det samlas fukt och luft. 

Skydda mot solchock
Däremot är det viktigt att täcka över nyplanterade, men även äldre exemplar av barrväxter, azaleor och rhododendron. Vårsolen chockar, och växten riskerar att dö, eftersom marken kan vara frusen trots vårvärmen, och vattenbristen gör att växten kan torka till döds. 

Även om en trädgård är till stor glädje, kan själva trädgårdsarbetet vara mindre lockande. Ambitionen att skapa en unik, säsongsvarierad design-trädgård att visa upp för avundsjuka grannar kanske inte passar alla. 

– Det viktigaste med en trädgård är att man ska trivas i den. Jag älskar att rensa ogräs, klippa häckar och plantera, men för andra blir det övermäktigt och betyder noll avkoppling.  Vill man bara ha en stor gräsmatta med en robotgräsklippare, så absolut, varför inte?

Piffa på trappen
Nu när det går att göra rut-avdrag även för trädgårdsarbete går det med andra ord att låta någon annan ta hand om jobbet. 

Till den minimalist som vill göra en enda grej på egen hand i vår i sin trädgård, har Magnus Johansson ett enkelt tips:

– Satsa på att göra fint vid entrén, en kruka med lite vårfint i, det blir man glad av.

Text: Maja Aase
Bild: Blue Harvest

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 10:07, 25 mars 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: