Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Jag har redan varit i kontakt med två testpar”

Co-grow, en ny satsning på samodling, har nu tagit fart. Bättre stadsdel har pratat med odlingsfantasten som ligger bakom projektet.

För ett par veckor sedan gick Fruängsbon Rebecka Hagman ut med ett förslag om samodling på Facebook-gruppen Fantastiska Grannar Fruängen & Västertorp, granngruppen som Bättre stadsdel skrev om för en tid sedan.

Nu har projektet rullat i gång. Två villaägare har visat intresse, och en hemsida är på gång.

– Många har hört av sig för att veta mer. Jag har redan varit i kontakt med två testpar, det känns jättekul. De får bli mina referenspar. Vi ska tillsammans komma fram till hur vi ska lägga upp arbetet för sommaren. Nu är jag på jakt efter fler som är intresserade av att delta konkret eller bara vill komma med idéer och synpunkter, säger Rebecka Hagman.

Idén går ut på att de villaägare som saknar tid eller av olika anledningar inte kan odla själva ska kunna vända sig till grannar och personer som bor i lägenhet för att få hjälp med att odla i sina trädgårdar.

– Jag har sett att många villatomter står outnyttjade i området där jag bor, och jag vet att det finns många därute som vill odla men saknar möjlighet till det, kanske framför allt personer som bor i lägenhet. Det ligger i tiden att folk vill odla, de vill odla eget och giftfritt.

Rebecka 2-1

På sikt hoppas Rebecka Hagman att projektet kan utvecklas till att bli en slags Airbnb för trädgårdar.

– Tanken är att det ska vara grannskapsbyggande. Det här är ett försök att bygga sociala relationer och skapa förutsättningar för möten som annars inte skulle bli av. Förhoppningen är att det här ska bli ett storstadsfenomen och kanske till och med spridas över hela landet.

Rebecka Hagman berättar också att hon hoppas att idén inte bara kommer leda till trädgårdsodling utan dessutom fungera som en slags grannsamverkan, där odlarna noterar eventuella inbrott och inbrottsförsök när villaägarna själva inte är hemma.

Text: Adam Ekstrand
Bild: Alex Farnsworth

Läsare som är intresserade av att delta i Rebecka Hagmans projekt kan skriva till: info@co-grow.org.

Publicerad 10:29, 26 maj 2016
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: