Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna vid grönsaker

NOMINERADE: Entreprenörer bygger ny större grönsaksodling under Liljeholmskajen

Nu ökar den lokala odlingsstartupen Urban Oasis takten vid Liljeholmskajen. Med drygt 10 miljoner kronor i nytt riskkapital bygger bolaget en större odling i bergrummet.

Urban Oasis startade för tre år sedan som en pilot i Vin och sprits gamla lagerlokaler i det gigantiska bergrummet vid kajen.

– Det har varit roliga men tuffa år. Nu har vi förhoppningsvis de tuffaste åren bakom oss, säger  Urban Oasis vd och grundare Albert Payaró Llisterri som själv växt upp i en entreprenörsfamilj i Barcelona och har pluggat på KTH i Stockholm.

Teamet som nu driver bolaget består av en blandning av personer med olika bakgrunder som trädgårdsingenjörer, ingenjörer och ekonomer. Och just mixen har varit viktig för startup-bolaget.

LÄS ÄVEN: Årstadal kan få Stockholms största underjordiska odling

– Sammansättningen av teamet har varit nyckeln för vår framgång. Det gäller att hitta rätt folk, och det har vi nu, säger Albert.

När Bättre stadsdel besöker pilotanläggningen i bergrummet får vi veta att det redan byggs på den nya farmen i rummet intill.

LÄS ÄVEN: Deras lokala mikroblad höjer smaken på salladen

Den nya anläggningen ska producera 20 gånger mer än den nuvarande. 

– Men vi ser även den nya som en pilot. En tredje, ännu större anläggning, ligger längre fram i tiden, säger Albert.

Urban Oasis idé är att producera smakrika och hållbart odlade livsmedelsprodukter genom så kallad vertikalodlingsteknik. I lådor som badar i specialljus, koldioxid och cirkulerande vatten – men utan jord och bekämpningsmedel – gror bladgrönsaker, grönkål, kålsalladen pak choi och grönsallad. 

Johanna Öhlén Meschke, marknadschef och en av medlemmarna i teamet visar anläggningen.

– Grönkålen är populärast, den säljer vi mest av, säger, Johanna bor i Gröndal och har en bakgrund i Stockholms startup-värld.

Tre veckor efter att fröna såtts skördas grönsakerna, de packas och två gånger i veckan körs de ut till kunderna som Ica, Coop och Mathem. Med direkt access till bergrumsgaraget kan företagets egna bilar hämta grödorna. 

Idag sker det mesta av hanteringen för hand men i den nya anläggningen, som ska vara i produktion i slutet av året, är det automatisering som gäller. Då ökar leveransintensiteten till varje dag.

Hela systemet andas high tech. Ett egenutvecklat automatiserat mjukvaruprogram driver och gör det möjligt att odla en stor variation av olika grödor i en och samma produktionsanläggning, vilket gör anläggningen unik.

– Vi vill förändra hur livsmedel produceras och konsumeras. Genom att odla där människor bor minskar vi inte bara transporter och klimatpåverkan utan framför allt får vi grönsaker som är färskare, smakar mer och är obesprutade.

Det nya kapitalet har bolaget säkrat från ett syndikat av befintliga och nya investerare som Pelarhuset, Anteeo, Toni och Charly Nijm samt fastighetsägaren Green Group.

Oasis är nominerade till Årets lokala företag 2022 Hägersten-Älvsjö

Artikeln publicerades första gången 2020.12.08 och uppdaterades 2022.11.21

Bild: Alex Farnsworth
Text: Mats Falck

Johanna i korridoren utanför odlingen. Bild: Mats Falck

Publicerad 09:39, 3 augusti 2022
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: