Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna vid grönsaker

NOMINERADE: Entreprenörer bygger ny större grönsaksodling under Liljeholmskajen

Nu ökar den lokala odlingsstartupen Urban Oasis takten vid Liljeholmskajen. Med drygt 10 miljoner kronor i nytt riskkapital bygger bolaget en större odling i bergrummet.

Urban Oasis startade för tre år sedan som en pilot i Vin och sprits gamla lagerlokaler i det gigantiska bergrummet vid kajen.

– Det har varit roliga men tuffa år. Nu har vi förhoppningsvis de tuffaste åren bakom oss, säger  Urban Oasis vd och grundare Albert Payaró Llisterri som själv växt upp i en entreprenörsfamilj i Barcelona och har pluggat på KTH i Stockholm.

Teamet som nu driver bolaget består av en blandning av personer med olika bakgrunder som trädgårdsingenjörer, ingenjörer och ekonomer. Och just mixen har varit viktig för startup-bolaget.

LÄS ÄVEN: Årstadal kan få Stockholms största underjordiska odling

– Sammansättningen av teamet har varit nyckeln för vår framgång. Det gäller att hitta rätt folk, och det har vi nu, säger Albert.

När Bättre stadsdel besöker pilotanläggningen i bergrummet får vi veta att det redan byggs på den nya farmen i rummet intill.

LÄS ÄVEN: Deras lokala mikroblad höjer smaken på salladen

Den nya anläggningen ska producera 20 gånger mer än den nuvarande. 

– Men vi ser även den nya som en pilot. En tredje, ännu större anläggning, ligger längre fram i tiden, säger Albert.

Urban Oasis idé är att producera smakrika och hållbart odlade livsmedelsprodukter genom så kallad vertikalodlingsteknik. I lådor som badar i specialljus, koldioxid och cirkulerande vatten – men utan jord och bekämpningsmedel – gror bladgrönsaker, grönkål, kålsalladen pak choi och grönsallad. 

Johanna Öhlén Meschke, marknadschef och en av medlemmarna i teamet visar anläggningen.

– Grönkålen är populärast, den säljer vi mest av, säger, Johanna bor i Gröndal och har en bakgrund i Stockholms startup-värld.

Tre veckor efter att fröna såtts skördas grönsakerna, de packas och två gånger i veckan körs de ut till kunderna som Ica, Coop och Mathem. Med direkt access till bergrumsgaraget kan företagets egna bilar hämta grödorna. 

Idag sker det mesta av hanteringen för hand men i den nya anläggningen, som ska vara i produktion i slutet av året, är det automatisering som gäller. Då ökar leveransintensiteten till varje dag.

Hela systemet andas high tech. Ett egenutvecklat automatiserat mjukvaruprogram driver och gör det möjligt att odla en stor variation av olika grödor i en och samma produktionsanläggning, vilket gör anläggningen unik.

– Vi vill förändra hur livsmedel produceras och konsumeras. Genom att odla där människor bor minskar vi inte bara transporter och klimatpåverkan utan framför allt får vi grönsaker som är färskare, smakar mer och är obesprutade.

Det nya kapitalet har bolaget säkrat från ett syndikat av befintliga och nya investerare som Pelarhuset, Anteeo, Toni och Charly Nijm samt fastighetsägaren Green Group.

Oasis är nominerade till Årets lokala företag 2022 Hägersten-Älvsjö

Artikeln publicerades första gången 2020.12.08 och uppdaterades 2022.11.21

Bild: Alex Farnsworth
Text: Mats Falck

Johanna i korridoren utanför odlingen. Bild: Mats Falck

Publicerad 09:39, 3 augusti 2022
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. FÄRGFABRIKEN JULMARKNAD

    10 december kl.11:00 - 11 december kl.17:00
  2. Julfest på Eolshälls 4H-gård

    11 december kl.12:00 - 16:00
  3. Luciakonserter i Uppenbarelsekyrkan

    11 december kl.15:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: