
Deras lokala mikroblad höjer smaken på salladen
årstadal liljeholmen Publicerad 20:21, 30 mars 2018Från sin underjordiska anläggning i Årstadal, med något surrealistisk belysning, erbjuder Urban Oasis lokalproducerade mikroblad som kan piffa upp din vintersalad.
Vissa mikroblad: solros- rädisa- och brocolliskott samt krasse odlas kontinuerligt. Andra, som kanske inte är så välkända, odlas lite nu och då samt på begäran. Om du beställer ”Red Army Shoots” (för att undvika missförstånd har jag inte översatt till Röda Armé skott) tar det cirka 10 dagar att få fram.
Bättre stadsdel rapporterade om Urban Oasis innan försäljningen hade startat och idag är mikroblad företagets första satsning; om ett par månader startar de att odla grönbladiga växter som basilika och, på sikt, andra grönsaker.
Urban Oasis provar sig fram och vill ha outlets i närheten – Färgfabriken är en sådan. Isak Wiig är köksmästare på Färgfabrikens Kafé:
– Vi använder mycket microgreens och har jobbat med Urban Oasis ett tag nu och upplever det både gott och givande, säger Isak och fortsätter:
– Det är ett fantastiskt komplement till maten då den höjer utseende och smak.
Restaurangen får leverans en gång i veckan och bladen håller sig bra i kylen.
– Det är ett ypperligt komplement till vår meny och ett exempel på hur vi jobbar med råvaror i vårt närområde, säger han.
Men hur funkar det då för en konsument att köpa direkt från Urban Oasis? Jag beställde via hemsidan och fick snabb mejlrespons: Urban Oasis – We just received your order. Thank you! Please see instructions about arranging payment and delivery. Thanks!
Man kan hämta sina beställda mikroblad i Årstadal eller få dem leverade till bostaden eller kontoret i närområdet. Hur nära? – lite svävande svar, men fråga om det blir aktuellt.
Inte riktigt så smidigt som jag hade tänkt mig men jag fick en förklaring när jag visades runt av Albert Payaro (i mitten) och Ankit Anurag Naik (till vänster) – beställning via hemsidan fyller två funktioner – att sälja och att se vad folk vill ha.
De sorter jag provade var smakrika och säkert vitaminrika. Rädisskotten blev favoriten – kryddig smak i salladen.
På hemsidan hittar du utförlig information om ett av stadsdelens mest innovativa företag.
Text och bild: Michael Eyre
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k