Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här är platsen där tunnelbanetågen sover

Som enda lokaltidning i Hägersten-Liljeholmen har Bättre Stadsdel fått en guidad visning av Nybodadepån mellan Aspudden och Södertäljevägen.

Depån är den största enskilda anläggningen i stadsdelen av den här typen, och vi är många som undrar vad som händer därinne.

Nybodadepån är platsen där alla tåg sover. Under Midsommarkransens Gymnasium, i berget, finns en jättehall där 30 tunnelbanetåg vilar upp sig när de inte är ute och kör. De andra sju tågen stannar i Mörby Centrum.

Men när vi tittar in det gigantiska, oljedoftande garaget är det i princip tomt. De 37 tunnelbanetågen med 87 vagnar som dagligen trafikerar den röda linjen mellan Norsborg/ Fruängen och Mörby Centrum är ute i tjänst.

Nybodadepån byggdes på 50-talet som en spårvagnsdepå.  Idag är den, med sina 100 anställda, är en av fem depåer i Stockholm som underhåller – det vill säga städar, reparerar, tvättar, finjusterar – alla system som behövs för en fullt fungerande kollektivtrafik.

Alla fem* depåer drivs av TBT med sammanlagt 400 anställda i Storstockholmsområdet. Det innebär att alla som åker på den röda linjen varje dag upplever resultatet av Nyboda depåns arbete – utan att veta om det. (*depåer i Hammarby (huvudkontor), Rissne, Vällingby, Högdalen och Nyboda)

Depå3-12

Bättre Stadsdel har rapporterat tidigare att nya C30 tåg sätts i bruk i 2017 tillsammans med ett nytt signalsystem som ska ‘öka kapaciteten med 25 procent’, vilket innebär fler tåg per timme för att möta fler passagerare.

Depå3-3

– Vi levererar punktlighet och punktligheten har aldrig varit så bra som den är nu. Det är resultatet av en målmedveten effektivisering av arbetet. Det häftigaste är att tunnelbanan finns överhuvudtaget. Det har betytt oerhört mycket för Stockholm, säger TBTs plastchef Staffan Ingvander.

Det är precis vad en platschef ska säga. Han tilläger att 95 procent av tågen som åker på den röda linjen gör det utan någon form av tekniskt fel. TBTs policy är att alla tåg rengörs inuti innan de ens lämnar depån och det brukar ta ett team på sex-sju personer att göra det. Rengöringen tar en kvart. En gång i månaden utförs också en grundlig rengöring, på både in- och utsidan, av vagnarna. Det påminner mycket om en biltvätt.

 

Depå3-8

Och det finns noll tolerans för klotter. Allt klotter saneras omedelbart i en, på grund av kemikalierna, särskilt anpassad del av depån. Det är på grund av nolltoleransen som nedklottrade tåg tas ur trafik direkt.

En annan viktig funktion av depån är den hjulsvarvning som går på rullande (!) schema i en så kallad hjulplatta utan att demontera hjulaxlarna. Hjulplattorna som svarvas är ett vanligt slitage som främst uppstår i vissa väderförhållanden (löv, temperaturskillnader) som försämrar friktionen vars effekt är ojämnheter i hjulen.

Depå3-1

Varför finns det en så stor depå i den mest bebodda och snabbast växande delen av Stockholm?
– Själva depåmarken ägs av landstinget och hyrs av oss på Tunnelbanan Teknik Stockholm AB (TBT). Vår kund är MTR, som sköter själva driften av tunnelbanan och stationerna på uppdrag av SL. Kontraktförlängningen mellan oss och landstinget blev klart under våren och löper till 2023, då det sannolikt kommer en ny upphandling, säger Staffan Ingvander.

Just nu byggs en snarlik anläggning i Norsborg som ska vara klar 2017.

Ett mer utförligt svar än så får Bättre Stadsdel inte.

Text och foto: Alex Farnsworth 

Depå3-7Depå3-6Depå3-5

TBT Stockholm på webben

Depå3-9

Publicerad 21:45, 9 december 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: