Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Utesäsongen är här – är dina fötter redo?

Utesäsongen är här! Vi promenerar mer och löparformen vässas. Kort och gott vill vi vara smärtfria och ha en fungerande kropp. På Hägerstensvägen kan det finnas hjälp.

Vem har inte ont i nacken ibland, ryggskott, knäont eller problem vid graviditeten? Ibland kan det vara våra vänner fötterna som är orsaken eller lösningen på många av våra problem.

Stegkliniken i Aspudden känns som en udda fågel i området men när man vet att lokalen tidigare varit ett skomakeri faller allt på plats på något sätt. Ett modernt kretslopp kanske.

Här görs också skor. Eller skoinlägg om vi ska vara korrekt. En snäv uppfattning som Stegkliniken själva vill tvätta bort.

– Gemene man tror nog att vi bara gör fotbäddar här men vi är så mycket mer, säger ägaren Johan Hillevik när han och platschef Linnéa tar emot oss i lokalen som andas skor och fotdiagnoser.

Johan berättar om sitt team av legitimerade sjukgymnaster, naprapater och kiropraktor som behandlar rygg nacke, kropp samt skotekniker-/ortopedingenjör som han själv är. Samtliga behandlare kan också titulera sig ortopedtekniker vilket innebär att alla kan prova ut, anpassa och tillverka ortopediska hjälpmedel.

Att foten är en central punkt i verksamheten är tydlig men också budskapet att symtomen kan vara annat för att få hjälp. De människor som söker upp dem spontant och utan remiss el ordinering från annan vårdinstans rekommenderas en allmän konsultation. Och med den informationen man får därav kan man antingen utesluta problem eller ge förslag på vidare åtgärd.

– Vi har kunder som vi säger att allt ser bra ut till, lika väl som kunder som vi skickar vidare till vår egen naprapat eller kiropraktor för att det inte har med foten att göra som de trodde utan något i nacken, förtydligar Linnea som är sjukgymnast. Vi använder också ett externt nätverk av medicinska specialister.

Kliniken säger även nej till att göra fotbäddar till vissa och går därigenom emot den remiss de i sin tur fått av sin läkare.

– Fotbäddar behövs inte till allt och alla, säger Johan.

Båda upprepar att kliniken har ett  holistiskt tänkande, det vill säga att man har ett helhetsperspektiv på kroppen när de tar emot sina kunder och utreder ev problematik. Och fördelarna med att ha en sådan kompetens samlad under samma tak.

Vilket är det vanligaste problemet vi har med våra fötter?
– När det gäller fotbäddar kan det vara allt från en obalans man vill korrigera, belastningsproblem, plattfot, benlängdsskillnad eller hälsporre till exempel. Men”hälsporre” är vanligt och där är även stötvågsbehandling och rehabträningeffektivt. Överbelastning är annars en stor orsak till många problem.

Hur mycket beror på vilka skor vi använder?
– Det är klart att många har dåliga skor, vi har ju något vi kallar för “conversesjukan” och det är de problem som uppkommer vid att gå i platta stumma skor som till exempel Converse. Vårt samhälle är ju väldigt platt också, överallt där vi går är det platt så fötterna tränas inte, och med den kombinationen så får vi ofta problem med knän och ryggar förutom att vi kan platta ut foten, få plantar fasciit eller hälsporre för att nämna några problem.

Är det inte bättre att träna upp fötterna och slippa inlägg och sådant?
(Johan skrattar) – Ja, jag håller med. Träning och rehabträning är viktigt. Men ligament och ledband tar lång tid att stärka upp och under tiden är ibland korrigering och avlastning det enda som hjälper. När många har så svårt att vänta de två veckor som fotbäddarna tar att tillverka och bli klara så, det är mycket quick fix som önskas ibland – speciellt nu inför marathon och andra säsongsbetonade aktiviteter. Ofta är det också manuella naprapatbehandlingar som behövs för fot och ben. Eller akupunktur. Vi  ger dock alltid råd hur man kan träna upp fötterna parallellt och vissa kan slippa sina fotinlägg efter en period och istället välja en bra sko.

Linnea förklarar att för några år sedan handlade allt om att man antingen skulle ha “barfotaskor” med 0 mm drop* eller dämpade skor i 20 mm drop (höjdskillnaden mellan häl och framfot på skon). Men nu är det mer nyanserat och man har hamnat på ett mellanting på 6-10 mm drop för normalmotionären vilket är sunt.

När vi gått några steg från kliniken stannar fotografen plötsligt till och konstaterar att han gärna skulle ha fått sina fötter och gång analyserade. Inte för att han har några problem och han går i samma skor varje dag ett år i taget,  utan bara för att. Man vill ju veta!

Text: Camilla Andersson
Bild: Alex Farnsworth

Stegkliniken i Aspudden
Har funnits sedan 2011 och var den första av tre kliniker i Stockholm. Den är också störst med fotbäddstillverkning på plats. De två andra filialerna finns i Solna och City.
De samarbetar med Primärvården främst Storstockholms vårdcentraler men även ortopedläkarmottagningar och företagshälsovården. Oftast för besvär kopplat till fot och rörelsebelastning. Det behövs dock ingen remiss för att konsultera dem.
*Drop är höjdskillnaden mellan skons häl och framfot. Om hälen på dina skor är 15 mm hög och framfoten är 5 mm tjock är alltså skons drop 10 mm.

Publicerad 09:05, 11 april 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: