Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Man får inte ge upp”

Eva Einarsdotter ville stoppa biltrafiken på cykelvägen där hon bor. Hon skrev ett medborgarförslag som var mitt i prick. Nu ska bilarna stoppas.

– Jag är jätteglad och får nypa mig i armen. Jag tror knappast att det är sant, säger Eva, som var förbannad att folk körde bil på gång-och cykelvägen under hennes balkong på Ellen Keys gata i Fruängen.

Efter att har fått fula fingret och otrevliga kommentarer av några nonchalanta bilförare, bestämde sig Eva för att ta lagen i egna händer.

Eva Fruängen (3 of 5)

– I juli tog jag kontakt med trafikkontoret och de sa att det var ett polisärende. Sen ringde jag 114 14 och svaret var att jag måste till polisstationen i Älvsjö som har besökstid på torsdagar mellan kl 15-17. Jag åkte dit och deras förslag var att jag skriver ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden.

Den 13 oktober skrev hon medborgarförslaget. Dagen efter fick hon svar från Peter Mellin, parkingenjör , på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning:

“Hej! Stadsdelsförvaltningen kommer att förse de bägge parkvägarna som omnämns i förslaget med pollare för att förhindra att obehörig biltrafik använder parkvägarna. Pollarna kommer att monteras efter att vintersäsongen 2015-2016 är avslutad.”

Eva Fruängen (4 of 5)

Pollarna är som i bilden ovan.

– Jag tycker om att säga i från om man gör fel. Det har kanske med åldern att göra. Men man få inte ge upp. Det lönar sig att framföra sina synpunkter och önskemål, säger Eva.

Text och foto: Alex Farnsworth

 Eva Fruängen (2 of 5)

Evas medborgarförslag till stadsdelsnämnden:
Hinder för biltrafik på gång- och cykelväg

Undertecknad bor på Ellen Keys gatan 68 i Fruängen och utanför mitt hus finns en gång/cykelväg ner till vändplanen på Elsa Borgs gata. Den har blå skylt (gång/cykel) som syns från vändplanen Elsa Borg. Denna väg är flitigt använd av gående och cyklister till dagis, skola och tunnelbana. Men denna väg används (mer ofta än sällan) även som smygväg av bilister. Jag har själv vid två tillfällen kommit gående när detta inträffat. Vid påpekande till förarna (att de begått överträdelse, som kan bötfällas om polis uppmärksammat detta) har jag fått onämnbara kommentarer och “fingret”. En fredag i juli 2015 mellan kl 14.30 och 16.30 körde det SJU bilar där, samtliga kom från Elsa Borgs gata. Jag såg detta från min balkong och det blev anledning till mitt samtal till kommunen.

Mitt förslag är att man placerar ett stopp av något slag t.ex. betongblock/stolpar på nämnda gång/cykelväg.

Fick besked från Hägersten/Liljeholmens Stf att detta är polisärende och att vägen används av parkfordon, samt att det är en kostnadsfråga. Det säger sig självt att polisen har annat att prioritera. Men det är inte många gånger per år, som det åker någon sopbil/plog där. Berörda underhållsmaskiner bör kunna köra in både från Ellen Keys gata och Elsa Borgs gata mot stoppet. 

Det finns även en gång/cykelväg som mynnar till Ellen Keys gata mellan fastigheterna 64 och 68 (Plymen 3 och Hucklet 1) Den kanske inte används lika mycket av gång/cykeltrafikanter som på ovan nämnda väg, men där kör också bilar. Man letar efter parkering, är en av förklaringarna som jag fått, som om detta skulle göra det legitimt att köra där.

Hoppas på förändring
Med vänlig hälsning
Eva Einarsdotter

Publicerad 16:02, 18 november 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: