Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nattvandrarna allt fler – hyllas av polisen

På torsdagskvällen samlades ett tiotal föräldrar och andra vuxna utanför t-banan i Västertorp för att nattvandra.

– Tanken är att vi går varje dag kl 18-20 den här och nästa vecka, säger Västertorpsbon Ingela Ström, en av vandrarna och administratör för Facebook-gruppen Nattvandring Fruängen & Västertorp.

Efter det som hänt den senaste tiden i området med ökad otrygghet där många boende i Västertorp och Fruängen drabbats, har nattvandringsgruppen mer än fördubblat antalet medlemmar, till över 180.

Denna och kommande veckor organiseras kvällsvandringar varje kväll. 

– I tisdags och i går delade vi in oss i två grupper och på samma sätt i kväll kan vi dela upp oss i en grupp i Västertorp och en i Fruängen.

Bättre stadsdel fick hänga med gruppen som knallade iväg till Fruängens centrum. Där mötte vi både Stockholms stads egna ordningsvakter och poliser.

Småpratandes gick vi därefter vidare till Vippan och på vägen var det många som stannade upp och bytte några ord, ställde frågor och berättade om egna upplevelser. Just nu pratas det om två gäng. Ett med yngre ungdomar i Västertorp och ett med lite äldre i Fruängen.

Denna kväll är relativt lugn. Ganska många boende är ute i området. Någon av nattvandrarna har koll på sin stegräknare medan en annan passar på att leta Pokémons. 

Efter en runda till Fruängens skola stannade vi till i centrum igen och snackade lite med poliserna.

Lokalpolisen är imponerad av engagemanget bland föräldrarna. Christoffer Peyre är kommunpolis i Skärholmens lokalpolisområde.

– Vi tycker att de börjat göra ett fantastiskt arbete med det ökade antalet föräldravandringar i området, säger han och fortsätter:

– Vi är dagligen med våra patruller i Västertorp och Fruängen och när patrullerna stöter på ungdomar de misstänker bär vapen, visiteras de enligt polislagen.

Hur många polisanmälningar har gjorts senaste veckorna som är relaterat till dessa gäng med våld hot och rån?

– Fler än tio, säger Christoffer.

På polisen FB-sida listar polisen ett antal saker som de boende kan göra i den uppkomna situationen

* Föräldrar med barn och ungdomar boende i området behöver ha en tätare kontakt med andra föräldrar. Genom att skapa sig en gemensam lägesbild och samverkan kan man förebygga att ungdomar hamnar i sammanhang som kan påverka utvecklingen negativt. Andra vuxna fyller en minst lika viktig roll att uppmärksamma och informera föräldrar i området.

* Nattvandring är ett bra sätt att ökar tryggheten i området. Nattvandringen möjliggör också en bättre samverkan och bredare kontaktnät. Det finns också möjlighet för ansvarig nattvandrare att få ett telefonnummer kopplat till polisen som arbetar i området om man behöver kontakt.

* Stockholms stad har en egenutvecklad app som heter ”Tyck till”. Med tjänsten finns möjlighet att felanmälan en rad olika brister i närområdet, exempelvis: Dålig belysning, klotter, nedskräpning, skadegörelse, otrygga platser med mera.

* Det finns även möjlighet att starta en grannsamverkansförening. I en grannsamverkansförening får man en snabbare kontakt in till lokalpolisen och tips för att förebygga brott i området. Vid intresse kontakta lokalpolisen i Skärholmen.

Vid misstanke om brott ska ni alltid ringa 112. Detta gäller även när en uppenbar fara för brott föreligger i närtid. Vid mindre brådskande ärenden kontakta istället 114 14.

Nattvandrarna finns på denna länken

Text och bild: Mats Falck

Publicerad 21:16, 17 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: