
Paols påsktårtor i Fruängen blir virala på Tiktok: Jag vill skapa minnen för livet
fruängen Publicerad 17:39, 18 april 2025Få Tiktok-användare kan ha missat Fruängsbaserade Café Koppens glädjefyllda bakelsevideos. Kaféet började med TikTok för ett par månader sedan, och sedan dess har deras klipp fått över 600 000 visningar sammanlagt.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
De två senaste klippen, där bagaren Paol visar upp sina påskbakelser, har på kort tid nått över 30 000 visningar.
Hur kom du på idén till att göra de här påskbakelserna?
– Jag letar inspiration på nätet. Det blir mycket att jag googlar, kollar Instagram, TikTok. Varje år gör vi nya bakelser och tårtor, säger Paol.
Hur viktigt är det att vara kreativ som bagare?
– Om du inte vill fastna är det viktigt att du är kreativ och att vill lära dig nya grejer. Jag brukar tänka: ”Absolut, det kommer bli så roligt och spännande att göra nya bakelser, tårtor och kondisbitar”. Och sen är det häftigt att se sina resultat.

Paol berättar att samtidigt som han gärna kollar på videos från andra bagare, så undviker han helst att se sina egna klipp.
– Jag vill inte veta vem som tittar eller kommenterar, eller hur många följare vi har. För jag vill inte att något ska förändras i mitt inre. Ska jag få en sån uppnäsa bara för att vi har många visningar? Nej. Jag vill vara densamma, bagaren Paol, som jag alltid har varit.
LÄS ÄVEN: Video: Så fyller man sitt påskägg bäst – tips från Stockholms största godisbutik
Hans bagarkarriär började för 15 år sedan. Dessförinnan jobbade som köksbiträde, i storkök på ett hotell. Att ställa om dygnsrytmen var en stor utmaning för honom inledningsvis. Hans pass på storköket kunde ofta börja klockan 14 på eftermiddagen, medan arbetsdagen som bagare börjar tidigt på morgonen.

Hur är det att jobba som bagare?
– Man måste vara tålmodig och stresstålig. Och kunna vakna tidigt. Vi börjar 4-5 på morgonen. Det var svårt att förändra det, och det tog tid. Men man ska inte stressa. I början känner du dig jättetrött: ”Du kan inte”. Men det kommer bli perfekt. I början på nya jobb är det alltid lite jobbigt och stressigt.
För Paol är bageriyrket något mer än just själva bakandet. För honom handlar det om att skapa minnen för livet. Han berättar att han ofta får exklusiva specialbeställningar, till bröllop och liknande.
– De kanske inte kommer ihåg mig, men i minnet och på foton så har de kvar mina tårtor.
Han är även mån om att göra det lilla extra för dem som kanske inte har råd med en större tårta.
– De kan köpa en mindre tårta, i form av en bakelse. Och jag försöker göra den så fin och god som jag kan.
LÄS ÄVEN: Video: Nasibe sadlade om till florist – tar nu nästa steg i egen blomsterbutik
Vid sidan om bagarjobbet brukar Paol se till att koppla av, och han avstår gärna från att baka när han är ledig. Men inför påskafton har han ändå sett till att prinsessbakelsen, en av hans favoriter, finns på bordet.

Vad är nyckeln till en bra prinsesstårta?
– Jag har några, men jag kan inte avslöja dem. Det är hemliga ingredienser.
Paol, bagaren på Café Koppen
Född: Vilnius, Litauen
Bor: Botkyrka
Bakat hos Café Koppen sedan: år 2022
Utbildning: Utbildat sig till bagare, konditor, chokladspecialist och kallskänka på en kulinarisk skola i Liljeholmen
Favoritbakelse att äta: Budapestbakelse. Paols kommentar: ”Hasselnöt, maräng, mandarin, grädde, choklad. Fluffigt, sött… Det är på riktigt!”
Favoritbakelse att baka: Prinsessbakelse. Paols kommentar: ”Inom kafévärlden är det okej om man inte alltid hinner göra en choklad- eller fruktårta, men en prinsessbakelse måste alltid finnas. En svensk favoritstjärna. Att inte ha prinsesstårta är lika fel som Sverige utan köttbullar”
Svåraste bakelsen att baka: Red velvet.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjö-Skärholmens bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- S: Otroligt frustrerande att vi inte kunde köpa Sätra centrum
- Här är Årets Mälarhöjdare: En stor ära
- H&M flyttar från Liljeholmen: Vi har redan nya intressenter
- Samråd: Stark kritik mot nya höga bostadshus i Gröndal: Osedvanligt olämpligt område
- Taekwondo: 15-åring från Hökmossen vinner EM-guld: Ger mig extra motivation
Följare 19,5k