Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: Så ställer vi om hembygdsarbetet i coronatider

KRÖNIKA. Helgen den 7 och 8 mars hade vi utställningar och filmvisningar i Aspudden med många besökare. Vi pratade lite om den nya farsoten men kände inte någon oro. Men den 13 mars insåg vi att vi var tvungna att ställa in både årsmötet och alla andra aktiviteter under våren.

På ett dygn hade 70 år från att vara ”det nya 50” blivit äldre-äldre och många i föreningen hamnade ovanför strecket. Almanackan som varit full blev en oanvändbar pryl och många av oss hamnade i något slags limbo, vad skulle vi göra nu och hur skulle föreningslivet kunna leva vidare.

LÄS ÄVEN: Guidad promenad bland husen i Mälarhöjden

Vår nya årsskrift låg färdig och skulle ut till medlemmarna och hur skulle vi göra med årsmötet. Många föreningar bestämde sig för att skjuta fram sina årsmöten men vi kände att det var väldigt osäkert när man skulle kunna samla ihop många människor igen och vi bestämde oss för att fixa det brevledes. Handlingarna skulle ut till alla medlemmar – omkring 500 – tillsammans med underlag för beslut och årsskriften.

Att skicka allt med posten blev för dyrt så det gällde att kunna lämna så många som möjligt direkt i brevlådorna. Men numera är det svårt att komma in i flerfamiljshusen, de flesta har koder. Efter många telefonsamtal lyckades vi få koder till de flesta. Det blev många och långa promenader och bara 124 brev skickades med posten. Och alla medlemmar fick chanser att komma med synpunkter.

LÄS ÄVEN: Lokal guidad promenad: Från Hornstull till Långholmen

Numera har vi korta styrelsemöten via nätet en gång i veckan och hembygdsforskningen sker också via nätet. Nu plockar vi fram de där projekten som vi aldrig hade tid med. Det gäller också att ha kontakt med medlemmarna så mycket som möjligt – via nätet.

Just nu känns det väldigt osäkert om vi ska kunna ha någon verksamhet under hösten. Kommer man att kunna samlas inomhus och kommer man att kunna åka kommunalt?  

Men nu kommer sommaren då vi i vanliga fall gör en paus. Då vänder vi på årstiderna. Att gå ut och gå rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Vi förenar nytta med nöje och inbjuder till Närpromenader med distans. En handfull medlemmar med hembygdskunskaper guidar i de olika stadsdelarna under sommaren. Det blir promenader i närmiljön. 

Så ser ni små pratgrupper med social distans så kanske det är hembygdsföreningen på marsch.

Birgitta Biesheuvel

Publicerad 10:00, 2 juni 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: