Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Här cyklar vi med hjärtat i halsgropen”

Cyklister upplever Bäckvägen som otrygg. Trafikkontoret medger att sträckan är behov av en bättre lösning för cyklister.

Många cyklar dagligen på Bäckvägen och flera har hört av sig till Bättre stadsdel om hur otrygg man som cyklist känner sig där. Gatan är relativt smal, det står parkerade bilar på vägen och det finns cykelbana.

gem_v-40_2016_440x250

Stefan Falkenstad är en av dem. Han bodde på Bäckvägen på Hägerstensåsen i flera år. För en månad sedan flyttade han till Ekensberg men cyklar fortfarande dagligen på Bäckvägen på väg till och från jobbet. Han är kritisk över bristen på säkerhet för cyklister på denna sträcka.

– När jag cyklar här med mina barn är det alltid med hjärtat i halsgropen. Jag är orolig att det ska ske en olycka. När någon öppnar dörren till sin parkerade bil riskerar man att som cyklist köra in i den. Och nu när det börjar bli mörkt om kvällarna är det extra otryggt. Belysningen är så försiktig att man inte ser tillräckligt bra, säger Stefan Falkenstad.

Stefan Falkenstad cyklar mycket i hela stadsdelen.  Han jämför till exempel med Hägerstensvägen genom Aspudden, som sedan några år tillbaka har en bra lösning med avsmalnad körbana och cykelväg.

bara yoga liten-3

– Jag skulle säga att förutsättningarna för cyklister generellt sett är hyfsat, men Bäckvägen är utmärkande illa. Där konkurrerar man med bilar.

För en tid sedan sänktes hastighetsbegränsningen på Bäckvägen till 40 kilometer i timmen.

– Jag kan inte säga att man som cyklist märker av den här hastighetssänkningen. Marginellt kanske. Men kontentan är att det är dumt att bilar och cyklister ska dela på samma vägbana. För att köra om cyklister måste bilarna ofta köra ut i den andra vägbanan.

bäckvägen

Bättre stadsdel frågade Trafikkontoret om det finns planer på att göra något åt situationen.

– Bäckvägen ingår i stadens huvudstråk för cykel, så kontoret anser med andra ord att det finns ett behov av cykellösning på sträckan. I dagsläget prioriterar dock kontoret utbyggnad av stadens utpekade pendlingsstråk så det finns ingen tidplan på när det kan vara aktuellt med cykelåtgärder längs Bäckvägen, säger Lotten Svedberg, trafikplanerare på Trafikkontoret.

Text och bild: Adam Ekstrand

Publicerad 12:44, 5 oktober 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: