Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

skiss liljeholmen

Förslag: Så här kan nya Liljeholmen C ritas om efter samrådet


Nya Liljeholmen Centrum blir lägre än ursprungsförslaget och nu kommer kritik på att de höga husen ska kortas.

– Det tycks vara konsensus med myndigheternas ambitiösa stadsplaneidéer för att locka stora näringsidkare bara för att senare  banta ned de rejält när folkstormen sagt sitt? Så var det med Tellus towers projektet vid Telefonpan, Axelsbergs C och så blir det även med Liljeholmens centrum. Man tror att de högljudda motståndarna är i majoritet och då blir man rädd och skär ner, säger Oscar Freyre, konstnär och debattör i stadsutvecklingsfrågor, boende i Midsommarkransen

LÄS ÄVEN: Efter massiv kritik: Nya Liljeholmen centrum ritas om

Massiv kritik från privatpersoner och organisationer gör att stadens förslag att bygga ut Liljeholmens centrum bantas rejält. Det framgår av sammanställningen som stadsbyggnadskontoret gjort av det samråd som genomfördes tidigare i år. Kontoret föreslår därför att strukturen på förslaget behålls men att flera av de föreslagna höga husen sänks rejält.

Oscar Freyre förstod redan när förslaget dök upp i vintras att höjden på husen närmast torget och mot Trekantsparken och Trekanten skulle kritiseras. Nu har han gjort ett eget förslag på kompromiss där man tar bort det lägre bostadshuset mot parken helt och ökar på det andra med åtta våningar.

– Huset når då samma höjd som höghusen på Nybohov. Man kapar två våningar av kontorshusen närmast torget för att höja huset närmast Nybohovsv med tio våningar. Just detta hus skulle då lämpa sig väl som ungdomsbostäder med yteffektiva ettor och tvåor i de övre våningar och kontor nedanför. Bostäder för unga vuxna behövs i vår stad och detta måste man jämt påminna stadsbyggnadskontoret då ingenting om detta framgår i deras planer.

LÄS ÄVEN:Debatt: Dessa delar i förslaget av nya Liljeholmen C måste ändras

Det inriktningsbeslut som stadsbyggnadsnämnden tog 30 september innebär att nämnden går på stadsbyggnadskontorets förslag om att samrådsförslaget ska bearbetas i vissa avseenden, med tonvikt på att exploateringsgraden minskas mot torget och parken.

Peter Tomtlund är stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

– Vad ”mycket lägre” i antal våningar innebär är något som staden tillsammans med Citycon nu under hösten arbetar med att konkretisera. Anledningen till att just det östra bostadshuset från samrådsförslaget nämns särskilt är för att det huset har klart störst påverkan på framförallt parken och för att just det huset fick mest kritik i samrådet av sakägare och allmänhet, säger Peter Tomtlund.

Utredningen om hur förslaget ska omformas görs via diskussioner och skissarbete mellan staden och Citycon men även genom att vissa externa utredningar handlas upp.

Bilden: Förslaget med Oscar Freyres ändringar. Skiss där rött är Ta bort och grönt Lägga till

Fler lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö? Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

Publicerad 12:49, 27 oktober 2021
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Det är i slutet av september och det är sommartemperaturer.
Hur utnyttjar du det fina sensommarvädret som är nu?

Martina, bosatt vid Liljeholmskajen:
– Jag ska vara ute och gå. Jag har en dotter och vi ska besöka några parker. Och hänga vid båtklubben!
Cecilia, bosatt på Södermalm:
– Idag ska jag ta en promenad med min kompis, som precis har fått en bebis. Och så ska jag ut i skogen och
plocka svamp också!
Kurt, bosatt vid Trekanten:
– Jag sitter här. Min kvinna är där borta någonstans. Vi promenerar alltså.
Helene, bosatt i Årsta:
– Vad ska jag säga, jag gör egentligen ingenting särskilt annat än vad jag brukar. Men jag är kanske ute lite mer och går och så.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 13:57, 22 september 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: