Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Till vänster färgklada plagg, blusar i gult jeopardmöster hänger på ett stativ. Till höger tre kvinnor.

Från Östermalm till Marievik – ny klädbutik hyr ut designade vardagskläder

Publicerad 15:02, 8 april 2025

En ny butik har öppnat i Liljeholmen med second hand plagg inriktade på finare tillfällen som man kan hyra. Det är tre kvinnor som alla vid sidan av driver företag inom hållbarhet, som ingått ett samarbete. Bättre stadsdel har pratat med en av dem, Jennie Grute.

– Vi brinner alla för att rädda planeten och gillar mode, men ser hur svårt det är att åstadkomma en hållbar konsumtion vad gäller kläder och mode. Då uppstod idén om en hyrgarderob, säger Jennie Grute.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Det började förra året på Almedalen där de hyrde ut kläder för talare och medverkande med budskapet att inte köpa nyproducerat, utan ställa om sina konsumtionsmönster till en mer cirkulär, slow fashion konsumtion.

LÄS ÄVEN Kulturscener av yttersta vikt när Marievik byggs: Så kan det bli en stadsdel för alla stockholmare

Den nya butiken, Fashion Loop, följer en trend där det tas olika initiativ för att få ner textilkonsumtionen. Från och med i år är det olagligt att kasta kläder och textilier i den vanliga soppåsen. De ska istället sorteras och samlas in separat.

Lagen gäller inte bara i Sverige, utan inom hela EU. Enligt Naturskyddsföreningen slänger svenska folket 32 000 ton kläder som antingen bränns eller bildar avfallshögar i andra länder. Naturskyddsföreningen har dragit igång en kampanj med utmaningen att endast köpa fem nyproducerade plagg per år.

I stor gul skrift står det Dotank stockholm på en glasfasad med glasdörrar.
Dotank Stockholm där Fashion Loop har sin pop up butik drivs av Science Park Borås och AMF Fastigheter och är ett nav för ett cirkulärt och hållbart samhälle med fokus på handel, textil, mode och stadsutveckling.

Jennie Grute och hennes kollegor såg en möjlighet att ändra inställningen vad gäller återbrukade kläder.

– Istället för att bara prata om att vi vill förändra, bestämde vi oss för att faktiskt bidra genom att ge ett konkret, hållbart alternativ.  På så sätt kan man variera sin garderob, utan att öka sitt eget klimatavtryck. Men det handlade också om att förhöja värdet av second hand kläder. De blir inte mindre värda, utan tvärtom, säger Jennie Grute.

Vad är det för kläder man kan hyra?
– Det är från snäppet finare vardagskläder till designerplagg som funkar till föreläsningar, att stå på scen, fest och konferenser. Ibland kommer det in kunder som inte riktigt vet vad de är ute efter och som då låter sig inspireras från alla de unika plaggen, säger Jennie Grute och fortsätter:

– Det finns bara en av varje och vi berättar om vem designern är, men även dess historik av tidigare ägare. Vi har ett frivilligt system där man kan föra loggbok och berätta om och när man burit plagget. Det är något som många kunder uppskattar och det finns en social aspekt i det,  säger Jennie Grute.

LÄS ÄVEN Kanadensisk konsultjätte flyttar till Marievik

Var kommer kläderna ifrån?
Allt är återbrukade, second hand kläder eller från olika remakes designer. De kan har sytt om kläder som de uppgraderat eller syr från gardiner, dukar eller till och med påslakan, säger Jennie Grute.

En kvinna i mörkt halvlångt hår står och håller i ett blåmönstrad jacka som hänger på ett stativ.

Hur går det till när man ska hyra kläderna?
– Man kan hyra enstaka plagg i en vecka, är man medlem, två plagg i max två veckor. Men det finns inga regler för hur ofta man får hyra. Man kan byta plagg varje dag om man vill, säger Jennie Grute.

Vad kostar det?
– Det kostar 350 kronor för enklare plagg och 750 kronor för lite finare, är du betalande månadsmedlem kostar det 650 kronor istället, säger Jennie Grute.

Bakom Fashion Loop står initiativtagarna Helena Torhage (Backing the future), Jennie Grute och Helen Iwefors (Purpose PR & kommunikation). Alla med bakgrund inom hållbarhet kopplat till kommunikation, detaljhandel och konsumtion.

Fashion Loop öppnade först på Grev Turegatan på Östermalm, men förra veckan flyttade de till sin nya adress vid Liljeholmskajen. Det är en pop up butik med begränsade öppningstider. Med flytten hoppas de få andra kunder.

– Vi tror på människorna som bor i Hägersten-Liljeholmen-Älvsjö. Hela Marievik satsar på att utveckla en cirkulär stadsdel som jobbar mot en hållbar omställning. Här finns flera kreativa arbetsplatser med många samarbetspartners som kan gynna varandra, säger Jennie Grute. 

LÄS ÄVEN Alexandra om sin klädinsamling i Älvsjö: Jag har aldrig sett så mycket kläder

Butiken har öppet tisdag-torsdag eftermiddag fram till midsommar, innan de åker till Almedalen igen.

Foto Vilhelm Edgren Från vänster: Helena Torhage, Helen Iwefors och Jennie Grute.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: