Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Liljeholmens vårdcentral undersöker helgöppet

Liljeholmens vårdcentral undersöker möjligheten att öppna på helgerna nästa år. Det säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg, verksamhetschef för Liljeholmens vårdcentral och husläkarjour.

Bakgrunden till de nya öppettiderna är det faktum att husläkarjourerna ska läggas ner. Nedläggningen ska äga rum senast 30 juni nästa år, vilket innebär en minskad service för patienterna som nu kan kompenseras med helgöppet på vårdcentralen, menar verksamhetschefen.

– När husläkarjouren läggs ner tror jag många kommer uppleva det som negativt när de hänvisas till antingen videobesök eller att åka till en närakut, där man inte kan boka eller få rådgivning i förväg, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

LÄS ÄVEN: Liljeholmens närakut blir husläkarjour

På kvällar och helger servar idag Liljeholmens husläkarjour hela stadsdelens vårdcentraler plus några till längs med röda linjen. Det handlar om totalt cirka 210 000 listade personer som nu istället kan bli hänvisade till vårdcentralen.

– Vi på Liljeholmens vårdcentral som är så stora funderar på att försöka ha öppet några timmar på helgerna. Husläkarjourens personal vill gärna fortsätta arbeta hos oss. 

LÄS ÄVEN: Vårdcentralerna satsar på vård av psykisk ohälsa

I nuläget erbjuder husläkarjouren både videobesök till läkare men även fysiska besök om man inte misstänker covidsmitta. En modell som kan överföras till vårdcentralen, enligt verksamhetschefen.

– Patienterna är ju väldigt nöjda att de kan komma på bokad tid till ett glest väntrum efter att ha pratat med våra sjuksköterskor, och få snabb hjälp med till exempel en sårskada, urinvägsinfektion eller öronvärk. Jag tror inte att de så gärna åker till en närakut och sätter sig och väntar. 

Tidigare i veckan klubbade Region Stockholm ett nytt avtal för vårdcentralerna med en del förändringar som börjar gälla i februari 2021. Bland annat vill man öka listning på fast läkare på vårdcentralerna. Specialister i allmänmedicin, barn- och ungdomsmedicin och geriatrik samt internmedicin och rehabiliteringsmedicin kan verka som husläkare med egen patientlista. Det blir även något ökad ersättning för vårdcentraler att ha kvälls- och helgöppet.

I det nya avtalet kommer den fasta ersättningen för varje listad patient att utgöra merparten av vårdcentralernas intäkter. Den rörliga ersättningen sänks till 110 kronor per besök för alla slags besök utom psykologbesök, som kommer att ersättas med 425 kronor. Det betyder ett mindre fokus på enbart de fysiska vårdcentralsbesöken. 

Den totala ekonomiska ersättningen till vårdcentralerna höjs nästa år med 3 procent eller drygt 180 miljoner 2021.

– Vi har inte analyserat alla förändringar i avtalet än, men lite kort kan jag säga att en uppräkning med 3 procent förstås inte är någon stor satsning, det täcker i stort sett kostnadsökningar av löner och hyror som redan är ganska underfinansierade, säger Sandra af Winklerfelt Hammarberg och fortsätter:

– Vi som arbetar i primärvården kan bli ganska frustrerade när man med stora ord från politiken talar om primärvårdssatsningar som ska medföra att vi kan anställa fler och erbjuda bättre tillgänglighet och kontinuitet, vilket leder till högt ställda förväntningar från både befolkningen och våra kollegor på sjukhusen om vad vi ska klara av. Patienterna blir arga på oss när vi sedan inte lever upp till de förväntningarna, vilket innebär stress och dålig arbetsmiljö för våra medarbetare som ska bemöta den ilskan. 

Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdsregionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vårdcentralerna ska vara grunden för vården och kunna ta hand om fler och mer avancerade vårdbehov än i dag, även på kvällar och helger. Patienterna ska kunna välja sin egen husläkare – men man ska också kunna träffa husläkaren digitalt. Vården ska helt enkelt ännu mer utgå från den enskilde patientens behov, kommenterar Anna Starbrink i ett pressmeddelande från Blågröna koalitionen i Region Stockholm.

Publicerad 14:07, 26 november 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    10 september kl.09:36 - 28 november kl.17:00
  2. Utställning på Färgfabriken: Goodbye limb, hello limb!

    18 september kl.13:00 - 17 oktober kl.17:00
  3. Vippans klädbytardagar i Fruängen (hösten -21)

    24 september kl.09:00 - 26 september kl.16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: