Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

tobias författare

Så får Expressenjournalist från Liljeholmen barnen att läsa böcker

Liljeholmsbon Tobias Söderlund är för andra året i rad nominerad till Crimetime Awards pris Årets barndeckare.

I fjol var han nominerad för sin debut, Prästgårdens hemlighet, en rysare för mellanåldern. Då blev det ingen vinst – men i år har han chansen igen med nya bokserien Spökhunden Buster, som är illustrerade av Stef Gaines. De två första delarna släpptes i juni och riktar sig främst till lågstadieåldern. 

Crimetime är Sveriges största deckarfestival och alla de tidigare vinnarna är enligt Tobias giganter och supersuccér inom genren.

– Bara att bli nominerad känns helt sjukt. Ännu mer overkligt blev det nu när det hände för andra året i rad. Om vi skulle vinna skulle det vara ett fantastiskt erkännande för våra böcker, säger Tobias.

Vilka är dina favoritbarnboksförfattare?
– Mina största läsupplevelser som barn var JK Rowlings Harry Potter-serie och Phillip Pullmans trilogi om Den mörka materian. Och sen såklart Astrid Lindgren, där Mio, min Mio och Bröderna Lejonhjärta var favoriterna. 

Vilka böcker MÅSTE barn läsa, eller föräldrar läsa för sina barn? 
– Förutom mina egna böcker (såklart!) och tidigare nämnda barndomsfavoriter är trilogin om Havsfolket de jag uppskattat allra mest på senare år. De är rysare för mellanåldern som utspelar sig i Stockholms skärgård, skrivna av Camilla Sten och Viveca Sten. Första boken heter Djupgraven.

LÄS ÄVEN: Lokala debutförfattare ordnar egen minibokmässa

Hur får man barn att läsa böcker överhuvudtaget?
– Jag satsar på att skriva så spännande historier som möjligt med massa cliffhangers, så när barnen väl har börjat läsa vill de inte sluta. Då brukar det svåra vara att få dem att lägga ifrån sig böckerna för att sova. En bra taktik för att få dem att ta det där steget till att öppna en bok själva är dels att börja med mycket högläsning, men också att se till att det alltid finns massa böcker hemma. Om man inte vill köpa går det ju att bära hem högar från närmsta bibliotek. Till slut kommer någon bok att passa!

Fakta: Tobias Söderlund, 32 år
Född i Södertälje, men växte upp i Bureå, Montreal och Dublin. Har nu bott i Stockholm sedan 2010. Bor i Liljeholmen med fästmö Sofia och sonen Mio (såklart, red anm :), fem månader.

Hur hamnade du i Liljeholmen?
– Jag hittade hem ganska snabbt i Midsommarkransen, men efter två olika boenden där ville jag bo lite mer centralt. Liljeholmen känns som perfekta mixen av centralt utan att vara mitt i smeten, bra kommunikationer och nära till grönområden och promenadstråk. Den senaste flytten gick endast en våning upp från förra lägenheten, det säger en del om hur bra jag trivs här!

Yrkesbakgrund?
– Jag jobbar som journalist på Expressen. Om några veckor firar jag tio år på tidningen.

Hobbies?
– Jag har inte supermycket tid över till hobbies efter jobb, bokskrivande och familjetid, men jag älskar att laga mat och står ofta i köket. Någon gång varje vinter brukar jag åka iväg till något berg och åka skidor.

Publiken kan rösta bland de fem nominerade fram till 19 september. Vinnaren presenteras sedan på Crimetime by night på Bokmässan den 25 september.

Mer lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö? Prenumerera här på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år).

Publicerad 16:39, 2 september 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: