Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Var är debatten om hur stor friyta varje förskolebarn och skolbarn har i stadsdelen?

Publicerad 10:32, 10 maj 2019

DEBATT. Hägersten-Liljeholmen har flest barn i förskolegrupperna bland sex  stadsdelar söder om city. 2017 fanns 15,9 barn i grupperna och 2018 fanns det 16,6 barn i grupperna. Det rapporterar tidningen Mitti Söderort. Staden har beslutat om ett barnprogram för staden, om att barn ska få ta mer plats i olika sammanhang, tex. vid byggnadsplanering, trafik.

Barnperspektivet och barnkonsekvensanalyser ska få större utrymme. Staden ska ta mer hänsyn till barns synpunkter och åsikter. Enligt Boverket borde varje förskolebarn ha en friyta på 40 kvm, en elev skall ha en friyta på 30 kvm. I dagsläget har närmare en halv miljon elever i Sverige en friyta mindre än 30 kvm.


När byggnationerna startade vid Liljeholmskajen i början av 2000- talet, var fanns debatten om detta?  Fortfarande förs ingen debatt om utsläppsgårdar med staket. Alltför många mörka och trånga ytor som förskolebarnen vistas i.  

SCB publicerade nyligen en rapport om att ”Fler barn bor i storstäderna de närmaste 10 åren”. Och vad kommer det att få för konsekvenser? WHO har kommit med nya riktlinjer för barn under 5 år.


-Barn under 1 år: Minst 30 minuters aktivitet under dagen. Ingen skärmtid.

-Barn mellan 1 till 2 år: Minst 180 minuter fysisk aktivitet. Ingen skärmtid.  För 2 åringar- max 60 minuters skärmtid per dag. Sova mellan 11-14 timmar per dag.

-Barn mellan 3 till 4 år: Minst 180 minuters fysisk aktivitet. Sova mellan 10-13 timmar per dag.


Svenska Dagbladet hade under 2014 en rad artiklar om byggnationen på Liljeholmskajen/Årstadal. Redan då fanns det inga stora åsiktsskillnader mellan partierna i stadshuset. Det diskuterades mest om täthet och hushöjder. KD ville ”se mer stad i det här området”. C sade ”Här vågar vi bygga 24 och 26 våningar”. M ”Det här är absolut modern arkitektur som vågar sticka ut”. Mp ”Utformningen är tämligen gräslig”. S ”en mer experimentell skyline i framtiden också i andra lägen”. I övrigt konsensus.

Redan 2014 framförde grundskolechefen för stadsdelen ” Vi hade velat ha bättre framförhållning, det ska men inte sticka under stol med”. Det gäller nog också förskolans områdeschef. Finns det någon undersökning gjord på hur stor friyta varje förskolebarn och skolbarn har i stadsdelen?

Bengt Sundell, Aspudden

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: