Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

hertha hillfon: trädgård

Ocean Hillfon: Mormors och morfars livsverk – går det verkligen inte att rädda?

Ocean Hillfon går omkring i resterna av det som var hjärtat i morföräldrarnas skapande. Markberedningen för ett parhus har tillfälligt avstannat.
Än har vi inte gett upp hoppet, säger hon. 

I år är det hundra år sedan keramikern och skulptören Hertha Hillfon föddes. Det är också hundra år sedan Gösta Hillfons pappa köpte tomten på Sexstyversgränd i Mälarhöjden. 1900 kvadratmeter mark som utvecklades från en plats för en liten sommarstuga till en hel kulturmiljö med hem, verkstäder och ateljéer för två unika konstnärer.

Ocean Hillfon

– Mormor Hertha lämnade aldrig sitt hus under senare delen av livet. Här tog hon emot besökare från hela världen, säger Ocean Hillfon som är på tillfälligt besök.  

LÄS ÄVEN: Debatt: Därför bör Hertha Hillfons skulpturer sättas upp i parken i Mälarhöjden

Hon har hört om förslagen att sätta upp skulpturer av Hertha Hillfon i Krausparken och döpa en gata efter henne i nya stadsdelen Mälaräng.

– När jag är som mest ledsen känns det nästan som ett hån. Det måste finnas någon möjlighet att istället stoppa förstörelsen av ateljén och gården som bara fortsätter. Låta det här bli en levande plats för konstnärer och allmänhet. Det vore ett värdigt sätt att hedra minnet av Hertha och Gösta. Jag önskar att de som har politiskt ansvar för kulturen skulle ta den chansen, säger Ocean Hillfon. 

Blå huset, boningshuset från 1931, med tillbyggnad från 1952, har gjorts om till tre moderna bostadsrätter.

LÄS ÄVEN: KRÖNIKA: “Vad är ett kulturarv mot vitt och fräscht?”

Dagen efter Oceans besök ska en av dem visas för nya bostadsspekulanter, den delen där Gösta Hillfon hade sin ateljé och verkstad. Det stora ateljérummet har byggts om till flera mindre rum, men går säkert att ändra tillbaka för den som vill tror Ocean Hillfon.

Den nya fastighetsägaren och bostadsutvecklaren planerar och har också påbörjat bygge av lägenheter inne i Herthas unika ateljé, 200 kvadratmeter och 6 meter i takhöjd. Gösta som var både formgivare, tecknare, inredare och utställningsarkitekt, ritade och lät bygga den åt henne på 1960-talet. Beslutet har överklagats av familjen Hillfon, genom Freja Hillfon, Oceans kusin. 

– Hur mycket som hunnit bli förstört är oklart, delar av inredningen ligger i stora högar på gården, säger Ocean Hillfon. 

Herthas keramikverkstad förfaller sakta, men får inte rivas, där har Stockholms stadsmuseum lagt in veto. Och så är det den idag totalt uppgrävda trädgården. Den som band ihop husen och gjorde miljön till en helhet, en oas att vila och hämta inspiration i.  

Trädgården 2020 – “förfallet men fortfarande vackert när körsbärsträdet blommade”

– Förra året var det förfallet men fortfarande vackert när körsbärsträdet blommade. Min mamma och pappa gifte sig under det trädet, då var jag fyra år. Varje dag under sommarhalvåret åt Hertha och Gösta lunch under trädet. Hertha satt i sin gunga, så hon satt aldrig helt stilla, säger Ocean Hillfon.

Bara några dagar innan jul 2020 fälldes plötsligt flera träd, däribland körsbärsträdet. 

– Jag hann rädda gungan, säger Karin Rongedal som idag bor i det som var husets bostadsdel.

Boende runt gården förvarnades inte om att markbearbetning skulle göras inför att bygga ett 7, 5 meter högt parhus mellan bohuset och ateljén. De hade ingen aning om att sådana planer skulle sättas i verket. Grannarna överklagade och ingen vet vad som kommer att hända nu.  

–  Att se min mormors och morfars livsverk exploateras och förstöras det gör ont på ett personligt plan men det är större än så. Det handlar om vem som har makt och pengar i vårt samhälle, säger Ocean Hillfon.

Hon är bland annat dansare, utbildar sig nu inom film och har gjort en kortfilm Att förvalta eller förstöra, om platsens historia. 

– Det känns som att jag växte upp här. Alla lov var jag här, som tonåring hjälpte jag Hertha att städa och satt modell. Vi är en stor släkt och det är många som hjälpt till.

Trädgården som den såg ut innan bostadshuset gjordes om till bostadsrätter. Bild tagen från andra våningen i Herthas ateljé

Gösta Hillfon dog 1995 och när Hertha dog 2013 var turerna många och långa. 

– Familjen var överens om att det var viktigt att bevara kulturmiljön och det gjorde att man gick ner tio procent i pris, från acceptpriset. I köpekontraktet fanns en överenskommelse om att ateljén skulle bevaras och användas för kultur- och museiverksamhet. 

Att på ett begripligt och kortfattat sätt beskriva vad som sedan hände är nästintill omöjligt, men med i potten finns svikna vallöften och strandade förhandlingar. 

Ocean Hillfon väljer att titta framåt. 

– Ibland får man släppa taget och gå vidare, men ännu har vi inte gjort det. Det mest primära är att försöka bevara det som går, som Herthas ateljé. Det skulle kunna bli en så unik mötesplats, i kombination med konstnärsateljéer. Jag har hört att det är något som saknas i Stockholm. 

Interiör Hertha Hillfons ateljé

Hon fortsätter:
– Vi har försökt få en dialog med fastighetsägaren för att se om det kan finnas någon lösning, men hittills vi har inte lyckats nå fram. Kanske finns det någon annan som kan lyckas bättre?

Även den tidigare så vackra trädgården med inspiration från Japan efter en studieresa Hertha och Gösta Hillfon gjorde med arkitekter och konstnärer på 60-talet, går att restaurera tror Ocean Hillfon. Bilder och ritningar finns sparade och hennes mamma, konstnären Maria Hillfon har kvar ett skott av körsbärsträdet, 

– Det finns ett hopp i att plantera nytt också.

Text och foto: Anna Fredriksson

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här ✅ 

Mer att läsa om planerna att göra göra Hertha Hillfons hem till museum:
svd.se/drommen-om-hertha-hillfon-museum-i-kras
svd.se/brattom-att-radda-hertha-hillfons-konstskatt
svd.se/nya-problem-for-hillfonmuseum
svd.se/stockholms-stad-koper-inte-hertha-hillfons-konstnarshem
svd.se/standiga-nodrop–tid-att-ga-storbritanniens-vag

Publicerad 22:11, 5 april 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: