Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Därför bör Hertha Hillfons skulpturer sättas upp i parken i Mälarhöjden

Denna skrivelse har skickats till kulturnämnden i Stockholm

DEBATT. Under året påbörjar Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd en upprustning av Krausparken, en centralt belägen park och gångstråk mellan Mälarhöjden och Axelsberg. Parken går även under namnet ”Spårvagnsparken” eftersom Spårvagnen in till staden gick här fram till 1964. 

svt
Hertha Hillson i sin ateljé i Mälarhöjden Bild: SVT

Upprustningen kommer att göras i flera etapper och vara relativt omfattande. Medborgardialog har förts om önskad utformning. I planeringen finns bland annat nya planteringar och komplettering av en omtyckt rosenplantering, ute-gym för äldre, boulebana, ny belysning, lekredskap och parksoffor. Upprustningen är ambitiös och välplanerad och planeringen är gjord i samråd med en landskapsarkitekt. 

LÄS ÄVEN: Så vill Mälarhöjdsborna rusta Spårvagnsparken

I samband med att parken rustas skulle stadsdelen vilja tillföra även kulturell utsmyckning. Vår idé är att skulptören Hertha Hillfon lyfts fram. Hillfon har gjort många fantastiska skulpturer som passar i parkmiljö. Hon har dessutom bott och haft sin ateljé i Mälarhöjden från 1944 och fram till sin död 2013. I år 2021 skulle Hertha Hillfon ha fyllt 100 år.

Hertha Hillfons har hyllats på olika sätt inom staden och även i stadsdelen. Till exempel invigdes i november 2016 ett offentligt konstverk av Hertha utanför Mälarhöjdens tunnelbanestation. Skulpturen föreställer en fot och är gjuten i brons. Projektet var ett samarbete mellan Stockholm Konst och föreningen Hertha Hillfons vänner.

LÄS ÄVEN: Spårvagnsspåret i Mälarhöjden som blev Krausparken

Vi vill fortsätta att arbeta för att hennes konst görs tillgänglig för våra medborgare. Hon är värd att både minnas och hyllas i en park i den stadsdel där hon bodde och verkade. Vi vill därför i samband med upprustning av Krauseparken att hon på nytt uppmärksammas inom stadsdelen Mälarhöjden, förslagsvis med någon av hennes fantastiska skulpturer.

LÄS ÄVEN: Förslag: Hedra Hertha Hillfon med egen park i Mälarhöjden

Då stadsdelen saknar resurser för kulturell utsmyckning, vill vi därför på nytt be Kulturnämnden om stöd för detta. För oss och många boende i närområdet är Hertha Hillfon en omtyckt och känd person som vi vill ska uppmärksammas. Vi behöver er hjälp i det arbetet och ser fram emot ett gott och snart samarbete. 

Hägersten-Älvsjö Stadsdelsnämnd

Om Hertha Hillfon
Hertha Hillfon tillhör 1900-talets främsta svenska konstnärer och är en av de mest ansedda keramiska skulptörerna i Sverige under den tiden. Hon var nyskapande och rörde sig med lätthet mellan abstrakta experiment och bruksföremål, symboliska skulpturer och porträtt. 

Barnhuvud i Marievik i Stockholm. Bild: Bengt Oberger

Hon flyttade till svärföräldrarnas hus i Mälarhöjden 1944. Hon sökte sig till Konstfack 1953 och när hon gick ut 1957 erhöll hon både stipendium och Svenska slöjdföreningens medalj.

En liten stuga på tomten blev den första verkstaden som senare utvidgades. 1968 fanns en fulländad ateljé, med stora ugnar, traverser, en fantasieggande trädgård och plats för ett duvslag. Här verkade Hertha till sin död 2013.

Hertha Hillfon debuterade 1958 på Svenska slöjdföreningen. Genombrottet skedde 1959 vid hennes första separatutställning, på Artek i Stockholm. Hon blev banbrytande med sin fria, abstrakta och skulpturala keramik som stod i kontrast till tidens tradition. Hon deltog i uppmärksammade samlingsutställningar utomlands. En lång rad utställningar i Sverige följde – så sent som vid 80 års ålder på Skulpturens hus i Stockholm samt sju år senare på Waldemarsudde. Efter hennes död har flera uppskattade utställningar gjorts.

Hertha Hillfon är representerad på många museer i landet. Utomlands finns hon bland annat på V & A i London och MoMAK i Kyoto. Från 60-talet och flera decennier framåt beställdes många offentliga verk som nu finns över hela Sverige. Hertha Hillfon erhöll Lunningpriset 1962, blev invald i Kungliga akademin för de fria konsterna 1971 och fick professors namn 1993.

Publicerad 14:19, 25 mars 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    10 september kl.09:36 - 28 november kl.17:00
  2. Utställning på Färgfabriken: Goodbye limb, hello limb!

    18 september kl.13:00 - 17 oktober kl.17:00
  3. Vippans klädbytardagar i Fruängen (hösten -21)

    24 september kl.09:00 - 26 september kl.16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: