Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

OLympen

”Allvarliga brister i skolverksamheten”

Publicerad 01:02, 30 juli 2015

Grundskolan Olympen Telefonplan har allvarliga brister i verksamheten.
– Bristerna innebär att eleverna riskerar att inte få den utbildning och det stöd de har rätt till, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Skolinspektionen ser allvarligt på situationen och kräver att Förskolan Olympen AB ska rätta till bristerna i vid företagets båda grundskolor Olympen Svea Torn och Olympen Telefonplan, samt vid de fritidshem som är knutna till skolorna.  Annars kan företaget tvingas betala vite på totalt 2 miljoner kronor.

Tillsynen som Skolinspektionen gjort visar att de båda skolorna har flera och omfattande brister i arbetet kring särskilt stöd till elever som behöver det för att klara skolarbetet och nå målen för utbildningen. Till exempel finns det ingen kurator eller psykolog på elevhälsan.
– Det finns också brister i elevhälsan när det gäller det förebyggande och hälsofrämjande arbetet för att stödja elevernas utveckling, skriver Skolinspektionen.

Dessutom finns det brister i arbetet med bedömning och betygssättning.
– Lärarbyten och bristande samverkan leder till att tidigare lärares underlag om elevernas kunskapsutveckling inte används när eleverna ska bedömas, skriver Skolinspektionen.

Skolorna saknar även tillgång till skolbibliotek som är utrustade med relevant facklitteratur och datorer, och som används i undervisningen enligt författningarnas krav.
– I vissa ämnen undervisar lärare som inte är anställda av företaget, vilket inte är tillåtet.

Tillsynen visar vidare att Förskolan Olympen AB har allvarliga brister i sin styrning av skolorna och sitt centrala systematiska kvalitetsarbete. Företaget har inte heller sett till att skolorna har ett fungerande kvalitetsarbete.
– Ansvariga saknar därför en tydlig bild av verksamheten och vilka behov av utveckling och resurser som finns i skolorna, skriver Skolinspektionen.

Förskolan Olympen AB ska senast den 29 oktober 2015 redovisa vilka insatser som företaget gjort för att komma tillrätta med bristerna.

Olympen Telefonplan omfattar förskoleklass, årskurs 1-6 samt fritidshem. Skolan har 144 elever.

Text: Mats Falck
Bild: Google

Läs mer:
Skolinspektionen: Föreläggande med vite för allvarliga brister vid Olympen Svea Torn och Olympen Telefonplan

Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: