
”Först sa vi nej till att göra en uppföljare”
midsommarkransen Publicerad 20:19, 15 december 2015Nu på lördag signerar Sara Ask och Lisa Bjärbo sin nya kokbok Ännu Mera Vego på Aspuddens bokhandel. Boken är en uppföljare på förra årets succé Mera Vego.
Hallå där Sara Ask, det var drygt ett år sedan den förra kokboken kom ut. Hur blev responsen?
– Vi fick jättebra respons på förra boken. Det var bra tajming, diskussionen om kött och klimat drog i gång ordentligt samtidigt som boken kom ut. Det blev en av förra årets mest sålda kokböcker. I 35 000 exemplar har den tryckts.
Oj, kul, och nu kommer nummer två?
– Ja, förlaget kontaktade oss och frågade om vi kunde skriva en uppföljare. Både jag och Lisa var ganska utmattade efter arbetet med den förra boken, så först sa vi nej. Men plötsligt hade vi flera nya recept och eftersom vårt samarbete hade fungerat så bra tidigare ville vi ge det ett försök. Vi kompletterar varandra bra. Vi lagar mycket mat på eget håll och bollar sedan recepten mellan oss och kommer med idéer och förlag. Lisa är barnboksförfattare och bra på att skriva, jag är dietist och bra på mat.
Nu när julen närmar sig vill säkert många läsare ha tips på julmat. Kan de hitta något sådant i Ännu Mera Vego?
– Absolut! Vi har ett helt uppslag med vegetariska julrätter. Julen är ju en högtid som är ganska köttorienterad, så vi tänkte att många säkert skulle vilja variera köttet med något lättare. Min favorit är grönkålspajen med västerbottensost, oliver och valnötter. Den känns given på julbordet. Grönkål återkommer i flera recept, och är både gott och nyttigt, fullt med mineraler, järn och antioxidanter. Och som alternativ till sill har vi recept på inlagd aubergine, smaksatt med apelsin eller granatäpple. Exempel på ett helveganskt julalternativ är valnötsbollar. Och jag gillar verkligen vår vegetariska Janssons frestelse, den är god.
Är boken i första hand fokuserad på just nyttig vegetarisk mat?
– Det viktigaste för oss är att maten är god, så vi såg inte hälsosam kost som ett självändamål. Men visst finns det många nyttiga vegetariska rätter att välja bland. I vissa fall är våra rätter mer hälsoorienterade än i de traditionella recepten. Våra plättar, våfflor och pannkakor är till exempel mer näringsrika än vanligt. Vi tänkte att eftersom våra barn utan problem kan äta våfflor från morgon till kväll kunde vi kanske göra våfflorna lite nyttigare. Så vi blandade i potatis och morot i smeten. Det blev succé.
Vad skiljer den nya boken från den gamla?
– Det är ungefär samma upplägg. Eftersom den första boken blev så populär kändes det inte som om vi ville ändra så mycket. Fokus ligger på vardagsmat. Recepten är flexibla. De är laktovegetariska i grunden, men kan varieras så att de kan passa vemsomhelst. Vi tipsar om hur man kan göra om rätterna så att de blir veganska. Det nya är att vi har ett kapitel om recept som passar speciella tillfällen, till exempel brunch, picknick och grillfester; eller högtider där maten brukar vara köttbaserad.
Av alla recept i boken, har du någon favorit?
– Det måste vara palak paneer, en supergod indisk rätt. Belugatacos gillar jag också väldigt mycket.
Finns planer på en tredje bok?
– Inte just nu, men man ska aldrig säga aldrig. Det beror lite på vilken respons vi får på den här boken och på vad som lagas i våra kök.
Varför borde man äta vegetariskt?
– Inte minst för att det är otroligt gott. Men också av hälsoskäl, och självklart av hänsyn till klimatet och köttindustrins hantering av djuren. Många av de som inte vill bli vegetarianer på heltid verkar i alla fall bli mer öppna för att konsumera kött med mer omsorg. Det känns hoppfullt.
Boksigneringen på Aspuddens bokhandel på lördag pågår klockan 12-13.
Text: Adam Ekstrand
Bild: Mats Falck
Läs mer:
Sara får ungarna att gilla vegetariskt (inkl mer om Sara Ask)
Ännu mera vego
Läs mer:
Mest lästa:
- Debatt: Bostadsrättsföreningar känner sig maktlösa mot Stockholms stad: Maktmissbruk
- Knivman fångad av polis
- Förslag: Så kan Folk i Skärholmen bli ännu bättre
- Het diskussion om byggplanerna i Västertorpsparken: Hoppas vansinnet stoppas
- Krönika: Min förutsägelse om Benjamin Bünyamin Dousa slog in – han är ett föredöme
Följare 19,5k