Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

man

Ernö fixar langosfest i Örnsberg – här är hans tre langosfavoriter

Publicerad 16:23, 4 oktober 2024

På lördagen blir det loppis tillsammans med langos i massor i Örnsberg. Bagaren Ernö Galatz, med rötterna i Ungern, fick idén i samband med 2 km loppisen som var för en månad sen.

– Vi har sålt langos där varje år. I år var det ett sånt tryck att varorna inte räckte, allt tog slut på nolltid. Det här är för de som inte fick en langos på loppisen, och för de som bor här i området, säger Ernö Galatz.

Det är Örnsbergs Bil & Motor som byter ägare och då passar man på att ordna med loppis- och matfest.

Vad utmärker en riktig langos?
– Langosen är ett hantverk från Ungern som finns i olika varianter. Det är viktigt att man gör degen och fyllningarna själv. Langosen ska ätas direkt efter fritering.

LÄS ÄVEN: Bilder: Succé för 2km loppisen i Aspudden – en känsla av gemensamhet!

Ernö Galatz fortsätter:
– I Ungern serveras langos vid stranden, när folk är hungriga. Man käkar den på vägen.

LÄS ÄVEN: Örnsbergsbagaren är tillbaka

Han berättar att en traditionell, ungersk langos vanligtvis serveras naturell med vitlöksdressing. Även gräddfil och ost är vanligt.
– Langosen slog igenom i Sverige i samband med vattenfestivalen. Då var det räkor, löjrom, rödlök, en laxbit… Nästan mer som en Toast Skagen.

Ernö Galatz berättar att hans favoritlangos är den med rom och räkor.
– Jag är halvsvensk nu!, säger han med ett skratt och fortsätter:
– När jag gör den varianten så köper jag in färska, handskalade räkor från Norge och stenbitsrom. Det ska vara kvalitetsgrejer.

På lördag kommer flera tillbehör att finnas. Under sina år med att sälja langos vid 2 km-loppisen har Ernö Galatz hunnit skaffa sig en god bild av vilka langos som är mest populära.
– Det som säljer allra bäst är langos med gräddfil, räkor, rom och rödlök. Efter det kommer langos med ost och skinka, sen bara rom, sen bara naturell. Även grädde och sylt är populärt, den brukar barnfamiljer köpa.

Vad har du för förväntningar på lördagen?
– Jag hoppas på bra väder! Vi kommer att stå ute och fritera, så det blir jobbigt om det regnar.

Loppis och Langospartaj med Ernö Galatz
Var:
På gatan utanför Örnsbergs bageri och Örnsbergs Bil & Motor, adress: Hövdingagatan 39
Tid: Lördag klockan 11-14

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Skärholmens och Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: