Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Här lagas mat med stor omsorg

Bättre Stadsdels redaktion försöker ha koll på vad som händer i stadsdelen, men ibland missar vi viktiga nyheter. Restaurangen Glasade Gången på Radiusbacken, Telefonplan, är en sådan.

Nyhetsflashen som borde ha kommit för länge sedan är att tre av restaurangens praktikanter och medarbetare fick fasta anställningar ute på den ‘riktiga’ arbetsmarknaden, på olika skolkök runt om Stockholm, och att en, Gustav von Campenhausen, en 21-årig praktikant, sedan tre månader tillbaka är fast anställd på restaurangen.

GlassadeGången (3 of 9)
Gustav

GlassadeGången (2 of 9)
Linnéa

Det är en nyhet eftersom Glasade Gången, en lokal lunchrestaurang (‘mat lagad med omsorg’), har för uppdrag av – det vill säga Stockholms stad – att sysselsätta personer med funktionsnedsättningar som autism och Downs syndrom.

– Vi får inte gå med vinst, säger platschef Eva Hjalmarsson, som förklarar hur matlagning går ihop med socialarbete. Att laga mat är vårt redskap.

GlassadeGången (6 of 9)

Under ett vanligt lunchpass – på Glasade Gången och den närliggande Café Hitom – lagar ett verkligt A-team bestående av 55 personer, med vissa hinder, Bouillabaisse till 70 pers, chutney till julförsäljning, eller en vegetarisk svamp- och rotfruktsgryta. Bakning av baguetter, lussekatter och andra godsaker tillkommer under ledning av 15 ‘vårdare’.

GlassadeGången (4 of 9)

Med andra ord är Glasade Gången en unik arbetsplats – dels restaurang, dels ett viktigt kugghjul i Sveriges samhällsfilosofi – som ofta blir tagen för given.

Enligt Eva får restaurangen ofta besök av utländska kock- och socialarbetare på grund av arbetsplatsens sätt att utan fördomar integrera folk med olika funktionshinder. (Welcome to Sweden! tänker en redaktör [red.anm] )

GlassadeGången (8 of 9)

– Alla går hem stolta över att ha gjort ett bra jobb utifrån den förmåga man har. Att skala gurka är lika mycket värt som att laga en kycklinggryta med potatisgratäng. Alla jobb är lika mycket värda, säger Cecilia Kronberg, biträdande restaurangchef.

Och nyanställde Gustav är superstolt över att visa upp ett toppmodernt industriellt kök och alla glada medarbetare.

GlassadeGången (9 of 9)

Glasade Gången har funnits i 28 år. Restaurangen flyttade till Telefonplan från Västertorp för åtta år sedan, när ett kommunhus (med en inglasad restaurang i gången mellan två hus) omvandlades till bostäder.

Text och foto: Alex Farnsworth

GlassadeGången (5 of 9)

Ingredienser till Bouillabaisse till 70 personer, enligt Fabian, Ulrika, och Rebecca: potatis (massor), fankål, tomat puré, lök, vitlök, vit vin, lax, vit fisk, saffran och salt.

GlassadeGången (7 of 9)

Ingredienser till Chutney, enligt Robban: Fint hakat äpple, curry, fankål, ingefära, chili, lök.
Läs mer:
Glasade Gången

Glasade gången

Publicerad 22:38, 2 december 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: