Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Diakon Svante: “Man kan se att folk mår bättre efter ett samtal”

SVENSKA KYRKAN. Svante Talltorp är en av sju diakoner i Svenska kyrkan Hägersten. Även om enskilda samtal upptar större delen av hans arbetstid är även kontakter med socialtjänst, vård och polis en stor del av arbetet.

När till exempel polisen ska lämna ett dödsbud till anhöriga hjälper diakonerna till. Då ringer polisen till diakoner och präster som då följer med dem.

Hur organiseras detta?
– Det finns en polispräst i Stockholms stift som har hand om detta. Tillsammans med de andra församlingarna i söderort täcker vi hela södra Stockholm. Vi i Hägersten har jour några veckor per år som vi gör ett beredskapsschema för. Jag är en av dem som åker ut, säger Svante Talltorp.

Hur fungerar det konkret?
– När vi åker ut lämnar polisen dödsbudet och vi stannar kvar hos de som fått budet, om de så de önskar. Det är väldigt uppskattat, både av polisen och de drabbade.

– Man får vara mycket lyhörd vid sådana här tillfällen. När vi tycker att det är lämpligt lämnar vi över ärendet till den församling som den anhörige tillhör. Där kan man ha fortsatta kontakter med diakonerna om man så önskar.

Vilka fler samhällskontakter har ni?
– I våra samtal ledsagar vi människor. Om det till exempel handlar om ekonomisk utsatthet talar vi om att de ska kontakta socialtjänsten och stödjer dem i den kontakten. Det är försörjningsstödsenheten vid Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning vid Telefonplan som de ska vända sig till.

– Även budget- och skuldrådgivare på socialkontoret kan vi hänvisa till. Vi har en bra kontakt med den enheten.Samarbetet har pågått i över tio år. Vi träffar dem ett par gånger per år och blir uppdaterade på till exempel regelförändringar inom området.

Hjälper ni andra grupper?
– Ja, vi har en del kontakter med familjeenheten på socialtjänsten där det bland annat finns en grupp för ensamstående föräldrar. Även i kyrkan i Gröndal har vi en grupp med ensamstående föräldrar och det sker ett visst samarbete mellan dessa båda grupper.

Socialtjänsten har även handläggare som arbetar med våld i nära relation som vi kan hänvisa till.

– Vi har ett bra samarbete tycker jag kring dessa frågor. Socialtjänsten ser oss som hjälp och stöd. Det känns som vi har bra relation med dem.

Vid behov hänvisar diakonerna även till vårdcentraler och psykvården. Dessutom gör vi hem- och sjukhusbesök.

Förutom kontakter med socialtjänst och polis består en stor del av Svantes arbetstid av samtal med människor i alla åldrar. Det är allt från tonåringar till pensionärer.

– Vi märker att antalet samtal ökar. Framförallt handlar det om två grupper som kontaktar oss i allt större utsträckning: yngre (tonåringar) och människor mitt i livet, det vill säga 30-40-åringar. Jag uppskattar att ungefär halva min arbetstid går åt till enskilda samtal.

I Svenska kyrkan Hägersten arbetar idag sju diakoner. En är inriktad enbart mot skolan, en har kompetens som familjerådgivare och en arbetar med volontärfrågor. Övriga arbetar lite mer generellt.

Diakonerna blir kontaktade kring frågor som till exempel relationer, sjukdom, livsfrågor och sorg.

– När livet inte blivit som man tänk sig kan man söka sig till oss för stöd och råd. Det kan vara allt från att man mår dåligt, livskris eller tankar kring sorg och död. När man känner att man behöver prata med någon.

Hur fungerar det när man vill kontakta er?
– Första kontakten med oss sker oftast via mejl eller telefon. Sen bokar vi en tid då vi träffas för samtal.

Vilken utbildning har ni diakoner?
– Alla är vigda som diakoner i Svenska kyrkan. Många har läst extra kurser i krishantering och samtalsmetodik. Vi går ganska ofta på olika fortbildningar. De flesta av oss har en grundutbildning som till exempel socionom, pedagog eller sjuksköterska.

Vad är det bästa med att vara diakon?
– Det är nog det förtroendet man får. Jag tycker generellt att kyrkan har ett stort förtroende bland människor. Vi har tystnadsplikt och för inga journaler och det är en grundförutsättning för detta förtroende.

– Vi kan faktiskt hjälpa till och göra skillnad. Man kan se att folk mår bättre efter ett samtal, att personen blir lite rakare i ryggen. Det är mycket givande att få vara med om det.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan HägerstenFler artiklar finns här.

Läs mer
Diakoni i Svenska kyrkan Hägersten

Artiklar om verksamheten i Svenska kyrkan Hägersten
Sorgegrupper
Familjerådgivning
Social samvaro för äldre

Publicerad 16:01, 10 april 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Pontonen under Liljeholmsbron: ARTmovement Fair

    4 juni kl.16:00 - 8 juli kl.17:00
  2. Mälarhöjdens Friluftsteater: Alice i Vintageland

    19 juni kl.16:00 - 17:00
  3. Mälarhöjdens friluftsteater: BeatUs plays The Beatles

    30 juni kl.19:00 - 20:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: