Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

L: Rätt till heltid på förskolan är ”ofinansierat, ogenomtänkt och oroväckande”

Pressmeddelande
PRESSMEDDELANDE FRÅN LIBERALERNA. Stockholms rödgrönrosa majoritet vill ge barn till föräldralediga föräldrar rätt till heltidsvistelse på förskolan. Förslaget innehåller inga begränsningar av vistelsetiden på förskolan. Liberalerna motsätter sig förslaget som riskerar att försämra kvaliteten för barnen, leda till större barngrupper och försämra förskolornas ekonomi.

Risken för negativa konsekvenser bekräftas av det beslutsunderlag som majoriteten själv skickat ut på remiss, där ”samtliga svaranden” av de stadsdelsförvaltningar och fristående förskolor som tyckt till om förslaget oroar sig för större barngrupper och en förvärrad brist på förskollärare om förändringen genomförs.

– I det förslag som Liberalerna har tagit del av skriver man tydligt att ”samtliga tillfrågade” förskolor och stadsdelar varnar för sänkt kvalitet om förändringarna genomförs utan mer pengar och utan att fler förskollärare och utbildade barnskötare kan anställas, och vi vet att det är stor brist på inte minst förskollärare. Det blir tydligt att föräldrar och förskoleanställda har fog för sin oro, detta är ett ofinansierat, ogenomtänkt och oroväckande förslag som riskerar att sänka kvaliteten på förskolan för barnen, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden.

– Förskolan i Stockholms stad håller hög kvalitet och är en av stadens allra mest uppskattade verksamheter. Målet måste vara att behålla denna höga kvalitet, inte urholka den med förändringar som få efterfrågar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden.

– Om föräldrar dessutom kan lämna och hämta sina barn på förskolan utan att tillsammans med förskolan bestämma vilka tider som gäller blir det mycket svårare att planera på förskolan. Men förskolan ska inte vara en ”förvaringsplats för barn”. Det här kan dra undan mattan för de förskolor som anstränger sig för att hålla en hög kvalitet, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i utbildningsnämnden.

Fakta:
Stockholms stads rödgrönrosa majoritet vill ge rätt till heltid på förskolan till barn vars föräldrar är föräldralediga enligt föräldraledighetslagen.

Liberalerna menar att förslaget som det nu är formulerat kommer att gå ut över förskolans kvalitet och ekonomi. Liberalerna kommer att motsätta sig majoritetens förslag.

Ur förslaget:
”Ett tydligt mönster i svaren är att samtliga svaranden har uppgett att förslaget skulle innebära negativa konsekvenser på de organisatoriska förutsättningarna, i form av krav på högre personalresurser, ökade kostnader och större barngrupper under en längre period av dagen.”

”Om rätt till heltid införs för barn till föräldralediga förväntas vistelsetiderna i barngrupperna öka på förskolorna och därmed kommer personalresursen troligtvis att behöva ökas därefter. Med hänvisning till antalet barn som omfattas av förslaget bedömer dock förvaltningen att antalet barn som får utökad vistelsetid på varje förskola inte kommer att kräva omfattande personalförstärkning utan detta kan i många fall lösas med befintlig personal.”

”Förvaltningen gör även bedömningen att införandet av rätt till heltid för barn med nyfött syskon medför ökade kostnader för vissa förskolor men att kostnaden kan anses hanterbar med hänvisning till antalet barn som verksamheterna påverkas av. Det är också viktigt att lyfta fram att stadsdelsnämnder och fristående huvudmän redan idag ersätts med en heltidsschablon för de barn som går deltid. Detta innebär att kostnaden för staden inte kommer att öka, utan förblir oförändrad.”

Publicerad 10:50, 7 september 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Lunchkonsert med soppa i Kvarterskyrkan på kajen

    29 september kl.12:00 - 13:15
  2. Lunchkonsert på kajen: Spanskt, Bach och Beatles

    29 september kl.12:00 - 13:30
  3. Västertorps historia – vandring 29 september

    29 september kl.13:30 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: