Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

MP: ​Resultatet av Stockholmsenkäten klart

Pressmeddelande  •  Jul 14, 2016 12:09 CEST

Stockholmsenkäten genomförs vartannat år och är en enkätundersökning som besvaras av ungdomar inom Stockholms stad i grundskolans årskurs 9 samt i gymnasiets år 2. Syftet är att följa utvecklingen av ungdomars vanor, attityder och levnadsvillkor. I årets undersökning har andelen deltagande elever ökat från 76 procent 2014 till 78 procent 2016.

Undersökningen visar att utvecklingen går åt rätt håll på de flesta områden, exempelvis när det gäller ungdomars användning av tobak och alkohol. Ett område sticker ut där utvecklingen går åt motsatt håll. Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP), som presenterade Stockholmsenkäten idag, lyfte särskilt att allt fler ungdomar mår dåligt. Hela 40 procent av flickorna i årskurs 9 uppgav att de ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför, motsvarande andel år 2010 var 31 procent.

– Resultatet som sticker ut mest är att fyra av tio flickor i årskurs 9 uppger att de ofta är ledsna och deppiga utan att veta varför. Detta är väldigt oroväckande. Ungas psykiska ohälsa måsta tas på största allvar. Många flickor säger också att de har svårt att sova vilket inte bara påverkar hälsan utan även skolarbetet. Vi behöver fortsätta samarbetet mellan skolan och socialtjänsten samt våra satsningar på elevhälsa, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.

Årets undersökning visar att färre ungdomar röker, dricker alkohol eller har provat narkotika. Brotten bland ungdomar minskar vilket framförallt beror på en nedgång bland pojkarna.

– Det är väldigt glädjande att trenden med färre ungdomar som röker, dricker alkohol eller begår brott håller i sig. Antalet som provat narkotika minskar också men tyvärr finns det indikationer på att gruppen som använder narkotika ofta ökar. Här behöver vi utveckla nya metoder för att nå just dessa ungdomar, säger Åsa Lindhagen (MP).

Från enkäten:
-Andelen elever som uppger sig inte använda någon form av tobak är nu den lägsta som uppmätts sedan mätningarna startade och detta gäller för både flickor och pojkar i årskurs 9 respektive år 2 på gymnasiet.

-Sedan 2002 har andelen ungdomar i Stockholms stad som uppger att de inte dricker alkohol mer än fördubblats bland elever i årskurs nio och nästan tredubblats bland elever på gymnasiets år 2.

-Mer än hälften av ungdomarna i årskurs 9 (62 %) svarar år 2016 att de inte dricker alkohol, vilket kan jämföras med 55 procent år 2014.

-Totalt har 9 procent av niorna och 25 procent av de tillfrågade gymnasieeleverna uppgivit att de någon gång använt narkotika. Vid förra årets mätning var motsvarande andelar 11 respektive 26 procent.

-Sammantaget visar utvecklingen att flickor och pojkar i Stockholms stad närmar sig varandra i självrapporterad brottslighet och att denna utveckling framförallt drivs av en minskad brottslighet bland pojkar.

-Det mest framträdande beträffande psykisk ohälsa är att den psykiska ohälsan bland flickor ökar och att skillnaderna mellan flickor och pojkar är stor.

Resultat på stadsdelsområdesnivå presenteras i början av oktober. I slutet av året publiceras en övergripande och mer omfattande rapport som ska innehålla beskrivningar av utvecklingen över tid samt skillnader mellan stadsdelsområden. Rapporten kommer även att innehålla ytterligare resultat av enkätens olika frågeområden. Presentationer av resultaten kommer löpande att publiceras på: http://www.stockholm.se/stockholmsenkaten

Publicerad 20:20, 14 juli 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: