Från Belarus till Bredäng: Så växte Edgars hyllade debutroman fram – nu nominerad
Bredäng Telefonplan Publicerad 17:07, 27 december 2023Edgar Corvera, som bor i Bredäng, släppte sin debutroman i januari. Nu är den nominerad till Adlibrispriset.
Författaren är nöjd med sitt debutår.
– Det känns jättekul, säger Edgar Corvera.
Han berättar att bokens huvudperson Orlando är en man som söker sin plats i världen, men som gång på gång hindras att nå dit på grund av sin bakgrund och samhällets förväntningar.
– Den här mannen landar i nåt som kanske inte är det han drömde om, men som livet tvingar honom till. Det är en berättelse om att känna sig klyvd mellan världar, om föräldraskap, och om att vilja ge stabilitet till sitt barn samtidigt som det känns som att man själv inte står på säker mark.
LÄS ÄVEN: Krönika: Litteraturen behöver få samexistera för att blomstra
Fröet till romanen tog form år 2015. Vid den tidpunkten ville Edgar Corvera egentligen göra en dokumentärfilm om sin pappa, men till det fanns varken tid eller pengar.
– Jag hade det kärvt med ekonomin då, och skulle själv få barn. Då tänkte jag att jag måste berätta min historia, om vem jag var. Jag började skriva på nånting och så småningom växte det till att bli den här boken.
Edgar Corvera är född i Belarus. Familjen flyttade till Norrköping när Edgar var sex år gammal.
Boken Vi har ett berättarjag som förflyttar sig, både i tid och rum.
– När huvudpersonen blivit pappa åker han till Belarus för att besöka sin släkt. Det finns en en roman i romanen, ”Björkar och mangoträd”. Det är en släktkrönika som gestaltar Orlandos pappas födelse.
Edgar Corvera fortsätter:
– Den följer pappan vidare till Sovjet, där han träffar Orlandos mamma. Berättelsen utspelar sig på många platser i världen. Orlando försöker förstå sitt sammanhang och den här släktkrönikan är ett sätt för honom att gestalta det som han bara har hört vissa fragment från.
Viljan att uttrycka sig, och berätta om sitt liv, är något som funnits hos Edgar Corvera så länge han kan minnas. Som ung i Norrköping började han med breakdance och grafittikonst. Där var han även med i rapgruppen ”Virvelknock”. Och i gymnasiet började han läsa poesi och dramatik.
– Det hela började med att jag skrev raptexter. Jag fascinerades av språkets möjligheter att skapa metaforer och att skriva fram sin värld poetiskt. Det skimret fascinerade mig jättemycket och fick mig att vilja göra det själv. Då blev jag intresserad av litteratur och jag fattade att det fanns en koppling mellan musik och litteratur.
Han berättar att boken tog fem år att skriva. I januari, när boken till slut skickades till tryck, infann sig en overklighetskänsla.
– Det var till en början svårt att förstå att nu finns det ingen återvändo. Men det var samtidigt en väldigt stor lättnad!
LÄS ÄVEN: Far och son startar bokförlag i Västberga – om bluffjournalist på Der Spiegel
Hur var det att skriva romanen?
– Det är en av de svåraste grejerna jag har gjort i mitt liv. Samtidigt hade det inte kunnat gå att låta bli, utifrån hur mitt liv har sett ut och utifrån vad jag har velat åstadkomma. Det har varit en mödosam process kring väldigt många aspekter, där jag försökt hitta ett så sant förhållningssätt till texten som det möjligen kunde bli.
Under året har boken ”Vi” fått otaliga hyllningar från diverse recensenter. Bland annat skriver Expressen att ”imponerande mycket av ett liv ryms i den här stillsamma lilla romanen”.
Hur går man tillväga som författare för att gripa tag i läsaren?
– Det kan kanske kan bli en konsekvens av att man, som författare, skriver nåt som betyder mycket för en själv.
Edgar Corvera har tidigare bott i Skärholmen men sedan tre år tillbaka bor han i Bredäng. Gemenskap och solidaritet är två ord som beskriver hans relation till denna plats.
– Jag trivs jättebra där! Det känns som en liten by. Jag har lärt känna många fina grannar och det känns som att folk är hjälpsamma.
Hur firar du jul?
– Det blir ganska blygsamt. Jag firar med min son och flickvännen här i stan, och sen blir det även en sväng till Norrköping.
För närvarande är Edgar Corvera i färd med att skriva en novell på uppdrag av Sveriges Radio. Den kommer att sändas i början av 2024, berättar han. Boken Vi finns att köpa hos ett flertal bokförsäljare, bland annat Bokus.
Adlibrispriset
Startade: 2019
Vad: En årlig prisceremoni med nio priskategorier. De nominerade böckerna väljs ut av en jury och måste vara utgivna under året. Därefter får allmänheten vara med och rösta fram vinnarna.
Period för att rösta: 30 november-14 december
Prisceremoni: den 25 januari
För mer information, se Adlibris hemsida
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Just nu 1 år för 100 kronor Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Nej till alkohol på seniorers mötesplatser: Märklig människosyn
- Dagens fråga: Vad tycker du om att det ska byggas en ny tunnelbanelinje till Älvsjö?
- Polisen riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Skärholmen: Något dåligt kan hända
- Lista: Miljonregn över 26 föreningar i Hägersten-Älvsjö
- Kanadensisk konsultjätte flyttar till Marievik
Följare 19,5k