
Så fick Bredängsborna kännedom om våldsdåden
Bredäng Publicerad 14:02, 24 mars 2025När det inträffar någon akut händelse är det inte alltid lätt att få korrekt och snabb information. Många ringer 112 med frågor och riskerar då att överbelasta larmcentralen.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Under de senaste sprängdåden är det många som istället använt sig av SOS Alarms 112-app för information. Vid senaste sprängdådet i Bredäng, mot Restaurang Tarantella i januari, fick tusentals Bredängsbor information på detta sätt. Anna och hennes mamma Anita fick en notis i 112-appen, mindre än tio minuter efter dådet.
– Jag vaknade av att jag hörde sprängningen och trodde att jag drömde. Men tack och lov hade jag 112 appen. Jag fick en notis och kunde se att det hade hänt vid husen i centrum, säger Anna.
Appen är populär, enligt SOS alarm har redan en och en halv miljon personer laddat ner appen.

Sarah Hummerdal, är pressansvarig på bolaget.
– Genom att medborgare får information om händelsen i 112-appen, så ser de att SOS Alarm känner till händelsen och att hjälp är på väg. På så vis kan vi minska antalet onödiga samtal till 112, säger Sarah Hummerdal.
LÄS ÄVEN Restaurang Tarantella förstörd i sprängdåd: Vi kommer tillbaka – ännu starkare
Sprängningen inträffade klockan 03.03, natten den 11 januari. Klockan 03.12 skickade SOS alarm ut sin notifikation med information som nådde drygt 5000 användare som befann sig inom mottagarområdet för händelsen.
– Genom appen kan personer få information om händelser i sitt närområde så att man kan undvika fara och minska oro, säger Sarah Hummerdal.
Händelsen i Bredäng har varit omskakande för många. Bara några veckor efter sprängdådet skedde en skjutning mot restaurang Bredäng Kök och Bar.
LÄS ÄVEN Bredängsbor om skjutningen mot restaurangen: Helt galet
LÄS ÄVEN Skjutning i Fruängen – två allvarligt skadade – en gripen
Hur känns det att bo i Bredäng när något sådant här inträffar?
– Det var oväntat, trots att man förstått att det inträffar överallt. Vi trivs jättebra i Bredäng och kommer inte flytta härifrån, säger Anna och mamma Anita instämmer.
– Det kan hända var som helst. Det hjälper inte att gå runt och vara rädd hela tiden, säger Anita.
Fakta om 112 appen
SOS Alarm grundades 1973 genom ett samarbete mellan svenska staten, kommunerna och de dåvarande landstingen. Syftet var att skapa en centraliserad och effektiv nödkommunikation för hela Sverige.
Idag är SOS Alarm ett vinstdrivande bolag som till hälften ägs av svenska staten och till hälften av Sveriges kommuner. Bolaget har 900 anställda och omsätter 1,4 miljarder kronor.
Ett normalår hanterar SOS Alarm 3,5 miljoner larmsamtal och 975 000 vårdärenden.
De flesta händelse- och informationsutskick som publiceras i appen baseras på din position. SOS Alarm avgör avstånd för hur långt ifrån en händelse en person ska befinna sig för att få notisen. Avståndet är olika beroende på vilken typ av händelse det gäller samt var i landet det inträffar. Appen använder telefonens inbyggda positioneringsfunktion.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjö-Skärholmens bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- UPPDATERAD: Här kan du fira Valborg 2025 – 9 platser
- Här är alla finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2025 – tre i Hägersten-Älvsjö
- Förslag: Tätare trafik med röda linjen och ny båtlinje till Mälarhöjden
- Valborg gör comeback i Solberga: Vi är taggade till tusen
- Här kan du fira valborg i Hägersten-Liljeholmen
Följare 19,5k