Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Franskt jättekonstverk tar form i Vårberg

Stockholms största konstverk någonsin håller nu på att sättas upp i Vårberg. Det är den franske konstnären Xavier Veilhan gigantiska verk som placeras på den stora gräsmattan, Pelousen, nedanför sjukhemmet i Vårberg samt i Stråkparken, en bit därifrån.

– Det är det största offentliga konstverk i Stockholms konst historia som tar form, det är mäktigt, kommenterar kurator och projektledare Frida Cornell på Stockholm konst i ett pressmeddelande från staden. 

Det stora konstverket föreställer ljusblå jättar i form av 89 stora himmelsblå cementblock som monteras block för block till färdiga skulpturer. Det största blocket väger sex ton.

LÄS ÄVEN: Konst i Bättre stadsdel

I oktober ska konstverken vara färdigmonterade för invigning. 

– Konstverket ska tala till en bred publik, vara hållbart och finnas på plats under många år framöver. Generationer av vårbergsbor ska kunna ha en relation till jättarna genom hela livet, säger Frida Cornell.

Photo © Diane Arques / ADAGP, Paris & BUS, Stockholm, 2018Det var Xavier Veilhan som vann Stockholms stad internationellt utlysta tävlingen för konstverken. Xavier Veilhan uppges vara en av den internationella konstvärldens mest etablerade och erkända konstnärer.

Han har sedan debuten på 1990-talet arbetat med storskaliga installationer där han utforskar världen omkring oss genom att ständigt växla mellan det illusoriska och det verkliga.

Under två år har konstprojektet fördjupats och anpassats till platsen. Skulpturerna ska hålla för att sitta och klättra på. Med den blå färgen vill konstnären spegla himlen och skapa kontrast till markens skiftande färger, grönt gräs på sommaren, vit snö på vintern, beige och mångfärgat på höst och vår.

I samband med stadens stora stadsutvecklingsprojekt Fokus Skärholmen har Stockholms stad avsatt 16 miljoner kronor för ett offentligt konstverk i Vårberg.

Publicerad 09:21, 3 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: