Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Äldre som håller i ett långt rött rep tillsammans. Sitter och står och tittar bort mot en talare som inte är med i bild.

REPLIK: Så firas högtider på äldreboenden i Skärholmen – från grillfest till nobelmiddag

Publicerad 10:31, 25 mars 2025

Skärholmens stadsdelsförvaltnings svar på skrivelse från vice ordförande Sophia Granswed Baat (M) Hur firas högtider på äldreboenden i Skärholmen?

REPLIK: Förvaltningen välkomnar den inkomna skrivelsen och instämmer helt i det som anförs kring vikten av att fira högtider med gemenskap och glädje.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Precis som anförs i skrivelsen är högtider något som väcker många minnen, även för de personer som lider av olika demenssjukdomar är det viktigt att inte bara fira de stora kända högtiderna som de kan ha minne kvar från, utan även de mindre mer vardagliga högtiderna som genom firande kan skapa en
känsla av gemenskap och sammanhang för den enskilde.

I stadensuppdragsbeskrivning för vård- och omsorgsboende, som tillsammans med relevant lagstiftning lägger grunden för verksamheten på alla stadens vård- och omsorgsboenden, läggs stor vikt vid att verksamheten ska uppmärksamma högtider, stora som små och skapa aktiviteter som syftar till gemenskap och sammanhang.

LÄS ÄVEN: Debatt: Hur firas högtider på äldreboenden i Skärholmen?

I stadens måltidshandbok framhålls vikten av att fira högtider, stora som små och även de högtider som hör till andra kulturer än den svenska majoritetskulturen. Äldreförvaltningen har också tagit fram en folder ”Goda måltider till vardag och till fest” där högtider under året presenteras inklusive de högtider som hör
till de nationella minoriteterna.

I Skärholmen ansvarar nämnden för Sätra vård- och omsorgsboende i egen regi. Det är ett boende för personer med demenssjukdom och har även profilenheter för bland annat Huntingtons sjukdom och
socialpsykiatri. På Sätra vård- och omsorgsboende planeras högtidsfiranden, stora som små i ett årshjul. Både boende, deras anhöriga liksom medarbetare engageras i planeringen. Påsk, midsommar och jul firas traditionsenligt med svenska traditioner, men även den finska påskdesserten memma uppmärksammas.

LÄS ÄVEN KD: En skam att S vänder Vårberg och dess äldre ryggen – så kan kliniken räddas

Den finska självständighetsdagen firas den sjätte december. Mindre högtider såsom Kanelbullens dag och Alla hjärtans dag uppmärksammas och i samverkan med måltidsleverantören genomför boendet också en stor gemensam Nobelmiddag med den kända Nobelmiddagen i Blå Hallen som förebild.

Boendet skapar också egna aktiviteter med olika firanden, under 2024 genomfördes en pizzafest ute på boendets innergård och under hösten bjöds det på en höstfest med trerättersmeny. Tidigare år har boendet har en höstfest med vilttema, en julmarknad med avsmakning av traditionella marknadsgodbitar, grillfest med varmkorv och många andra egna aktiviteter.

Sammanfattningsvis framhåller förvaltningen att högtider, stora som små är en viktig del av verksamheten på vård- och omsorgsboende och på Sätra är högtider och firanden ett sätt att arbeta efter boendets eget motto ”Även om du inte minns vad du har gjort så ska du ha en känsla av att det har varit en bra dag.”

LÄS ÄVEN Fler äldrebrott – polisen tipsar: Så kan du skydda dig mot bedragare

Utlåtandet är undertecknat av Lisa Kinnari Andreas Thorstensson, Stadsdelsdirektör och avdelningschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.

Skärholmens stadsdelsnämnd har möte torsdag 27 mars kl.18.30-19.30

Bilden högst upp är tagen från invigningen av de nya hemtjänstlokalerna i Skärholmen 2024.

LÄS ÄVEN Glädje och omsorg när nya hemtjänstlokaler invigdes i Skärholmen

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: