Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Följ med Akono AB på en smutsig resa i Söderort

AKONO. Hos husägarna Kent och Monica Bladh i Söderort hittas grenar och lager av damm i ventilationen. Men det är långt ifrån det värsta teknikerna på Akono AB Värme & Ventilation har sett.

– Vi var hemma hos en kund och hela kanalen var fylld med råttskit, säger teknikern Christian Lagus.

Ventilationskanalerna i en bostad glöms ofta bort och samlar under flera år på sig damm, smuts och annat som täpper till. Det kan i längden bli hälsovådligt eller i värsta fall direkt livsfarligt.

Smutsiga ventilationer leder till dåligt luftflöde vilket kan skada bostaden och de som bor i den. Dessutom kan damm som täpper till göra att mögel växer fram vilket är vanligt i frånluftsventilationen i badrumet och i luftvärmepumpar.

Akono AB gör märkliga fynd 

Akono AB Värme & Ventilation, som erbjuder rengöring av just ventilationskanaler, har sett det mesta. Christian Lagus, tekniker på Akono AB besöker under onsdagen Kent och Monica Bladh i Skärholmen söder om Stockholm. Kent och Monica har inte rengjort sin ventilation sedan de flyttade in för åtta år sedan. Under besöket hittar Christian flertalet grenar och damm i kökskanalen, vilket avsevärt har försvårat bortforsling av fettfylld luft vid matlagning. Men det är inte det värsta han och kollegorna på Akono AB har varit med om.


Parkerade hos dagens första kund

Vi var hemma hos en kund och hela kanalen var fylld med råttskit. Det var även en annan kund som undrade varför fläkten lät konstigt på helfart. Det var 10 år med damm på damm. När vi tog bort kåpan fanns det ett flera centimeter tjockt lager med damm som hindrade fläkten. Han hade inte fått det rengjort på 10 år, säger Christian.


10 år med damm på damm, före- efterbild

Hos Kent och Monica Bladh räcker det med att rensa bort trädgrenarna och avlägsna dammlagret innan han kan sätta tillbaka kåpan för att sedan gå vidare till ventilationen i badrummet.

 

Håll extra koll på kökskanalen säger Akono AB 

Enligt Akono AB är det farligaste av allt imkanalen, frånluftsventilationen som finns i köket. Ovanför varje spis finns en frånluftsventilation som drar med sig matos och rök från matlagning. Här samlas även fett och partiklar från matlagningen som blir otroligt lättantändliga vid brand på spisen. Imkanalen är ett annat ställe där Christian under åren hittat spännande saker.

– Det finns ofta en logisk förklaring till att köksfläkten inte fungerar. Det kan finnas ett fågelbo i röret eller att röret rentav inte ens är anslutet. Det kan också vara fläkthjulet som är igensatt. Eller så kanske det är bruksanvisningen till fläkten som du letat efter i alla år som legat på filtret. Då är det inte så mycket bruksanvisning kvar, när den blivit lagom impregnerad med fett. Eftersom insuget till motorn blockerats har det inte funnit så mycket till fläkt heller, säger Chistian.


Bruksanvisningen som legat på filtret och sen blockerat insuget till motorn

För att förebygga föroreningar och eventuell brandfara bör man kontrollera och rengöra sina ventilationskanaler ungefär vartannat eller vart tredje år, enligt Akono AB Värme & Ventilation.

Akono AB erbjuder tjänster som avser att göra ditt hem säkrare och mer trivsamt att bo i. Detta kan vara ventilation, värmepumpar och takvård. Besök Reco för att läsa vad tidigare kunder säger.

Denna artikel är sponsrad av Akono AB Värme & Ventilation. Mer information om företaget och deras tjänster finner du här www.akono.se

Publicerad 11:59, 1 juli 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    10 september kl.09:36 - 28 november kl.17:00
  2. Utställning på Färgfabriken: Goodbye limb, hello limb!

    18 september kl.13:00 - 17 oktober kl.17:00
  3. Vippans klädbytardagar i Fruängen (hösten -21)

    24 september kl.09:00 - 26 september kl.16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: