Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Fyra tips för att påskynda din återhämtning

Publicerad 12:41, 12 november 2016

SPONSRAD AV PULS & TRÄNING. Vila och återhämtning är viktiga faktorer för att du ska få de resultat du önskar av din träning. Själva träningen fungerar ju nedbrytande för kroppen, så återhämtningen är viktig för att kroppen ska bygga upp sig mellan passen. Har du kört riktigt hårt och har en bitande träningsvärk kan du ”återhämtningsträna” för att skynda på processen.

Här är några tips från mig:

1. Efter ditt pass
Direkt efter ett svettigt pass, se till att snabbt duscha och få av dig dina svettiga träningskläder. Särskilt om du ska ut i kylan för att ta dig hem. Det är även viktigt att få i dig ett mål mat efter passet, gärna både protein och kolhydrater. Immunförsvaret sänks när du tränar, alltså blir du känsligare, så det är viktigt att fylla på med näring.

2. Dagen efter
Träning i form av promenad, simning, lätt jogg eller lätt cykling ger dig en ökad genomströmning av blod och kan därför fungera återhämtande dagen efter ett tyngre pass. Det gäller dock att passet är så pass lågintensivt att du inte kommer upp i jättehög puls eller mjölksyra, utan fokus bör vara mer på rörelse än på prestation.

3. Värme och kyla
Värme, i form av t ex bastubad, direkt efter passet eller dagen efter, tycker jag kan ha en bra effekt eftersom du får svettas ut lite slaggprodukter och blodgenomströmningen till musklerna ökar vilket gör att de återhämtar sig bättre. Jag tycker även det kan vara ”skönt” att duscha iskallt och jättevarmt om vartannat eftersom du får igång blodcirkulationen vilket kan hjälpa mot stelhet efter framförallt styrketräning.

4. Sömn
Nummer ett av alla sätt att återhämta sig är sömn. Under natten reparerar kroppen sig, både muskler och organ byggs upp när du sover. Optimalt är att få 7-9 timmar per natt. Sömnen är oerhört viktig och går inte att fuska med, däremot kan du ta igen en viss del av din nattsömn med en powernap under dagen om du behöver. Men slarva inte med nattsömnen om du kan.

Glöm inte att återhämtning är minst lika viktigt som träning för att få de resultat du önskar. Lycka till!

Text: Gabriella Picano

Detta är en sponsrad artikel från Puls & Träning 

Läs mer: 
Fler artiklar från Gabriella Picano här

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: