Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

4 faktorer som påverkar dina träningsresultat

PULS&TRÄNING. Stämmer sägningen att “magrutor skapas i köket”? Är kosten det viktigaste för träningsresultaten, eller är det träningen? Och hur mycket är lagom att vila? Förstör man all träning om man är sjuk två veckor?

Många av dessa frågor möter jag i mitt jobb som personlig tränare, så jag tänkte försöka reda ut några av dem genom att förenklat förklara vad som kan påverka dina träningsresultat:

1.Träningen
Du har nog listat ut själv att den bästa träningen är den som faktiskt blir av. Och något som är viktigt när du har ett träningsmål, och för din hälsa i allmänhet, är att du får kontinuitet i din träning. Däremot kan kvantiteten variera – du kan t ex köra mellan två och åtta pass i veckan, beroende på vem du är och vad du har för förutsättningar och mål. Det är viktigt att få en rutin på träningen, både för dina fysiska resultat och för det mentala – att göra träningen till en naturlig del av livet.

2.Vilan (mellan passen)
Det är under vilan som du faktiskt bygger upp dina muskler och “reparerar” de förslitningar som träningen skapat. Förvänta dig inga superresultat av träningen om du inte planerar in vila. Det är återigen en individuell fråga hur länge och hur mycket du ska vila mellan passen. Vill du träna varje dag behöver du vila några muskelgrupper i taget och dela upp kroppen under passen. Tränar du färre dagar i veckan hinner du med mer vila mellan passen.

3.Kosten
Kosten är absolut en viktig faktor i dina träningsresultat eftersom den är det bränsle som du förser din kropp med för att den ska klara av de påfrestningar du utsätter den för. Precis som med en bil eller ett annat fordon vill du självklart ha bränsle av högsta kvalitet med så lite skräp som möjligt. Det finns speciella anpassningar du kan göra om du exempelvis vill bygga mer muskelmassa eller tappa fettprocent, men oavsett vad du har för mål kommer du att behöva kolhydrater, fett och protein för att fungera. Så fundera gärna över om du ger din kropp bästa möjliga bränsle för de resultat du vill uppnå.

4.Sömnen
Den kanske mest försummade faktorn idag gissar jag är sömnen. Vi är ofta noga med vår träning och kost men sömnen prioriterar vi lätt bort. Dock är den minst lika viktig som de andra punkterna, inte bara för vår träning, men för hela vårt liv och för att vi och vår kropps system ska fungera optimalt. För en person som är noggrann med sin träning och sin kost kan sömnen verkligen vara den avgörande faktorn som tar träningsresultaten till en ny nivå.

Hoppas detta gett dig lite klarhet när du funderar över din egen planering och dina mål. Ett nyckelord är individuell anpassning, att du funderar på vad som är optimalt just för dig. Finns det något område med större potential? Lycka till!

Text: Gabriella Picano

Denna artikel har producerats i samarbete med Puls & Träning 

Läs mer: 
Fler artiklar från Gabriella Picano här

Publicerad 11:10, 13 juni 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: