Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

grönområde

Ny studie: Så kan stadsplanering gynna biologisk mångfald

Publicerad 21:23, 13 augusti 2024

Vid stadsplanering kan man på ett effektivt sätt gynna den biologiska mångfalden. Det kan göras genom att bevara och koppla samman djurens livsmiljöer som finns i gröna områden i staden. Så kallad ekologisk konnektivitet blir en nyckelfaktor i stadsplaneringen.

Det framgår av en ny studie som publicerats i tidskriften Landscape and Urban Planning.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel

Forskarna skriver att utformningen av stadsområden blir i allt högre grad avgörande för bevarandet av biologisk mångfald. Urbanisering leder dock ofta till fragmenterade livsmiljöer omgivna av ogästvänliga urbana landskap, vilket kan ha förödande effekter på lokal biologisk mångfald. Denna fragmentering utgör betydande hinder för arters rörelse, vilket minskar den ekologiska konnektiviteten som är nödvändig för att upprätthålla friska ekosystem. 

Begreppet konnektivitet beskriver möjligheten att uppfylla fungerande ekosystems behov av spridning och fria passager för djur, växter, sediment, organiskt material och näringsämnen, exempelvis genom gröna korridorer eller kilar mellan i områden.

I takt med att städer växer finns ett brådskande behov av att integrera biologisk mångfald i stadsplaneringen, särskilt genom att förbättra ekologisk konnektivitet med hjälp av naturbaserade lösningar.

Studien undersöker hur strategisk placering av grön infrastruktur kan förbättra ekologisk konnektivitet i urbana miljöer, med Melbourne, Australien, som ett fallstudie. 

Forskarna jämförde olika scenarier för omvandling av parkeringsplatser till små gröna ytor och analyserade effekterna på ekologisk konnektivitet för tre arter: New Holland Honeyeater (en fågel), Blue-banded Bee (en pollinerande insekt) och Mullvadsyrsan (en marklevande insekt). 

Syftet med studien var att avgöra om riktade investeringar i grön infrastruktur kunde leverera större konnektivitetsfördelar per ytenhet jämfört med icke-riktade tillvägagångssätt.

Den ekologiska konnektiviteten mättes med hjälp av metoden ”effective mesh size”, som kvantifierar området av sammanhängande livsmiljöer som finns tillgängligt för arter inom ett landskap.

Resultaten understryker vikten av att strategiskt rikta investeringar i grön infrastruktur för att förbättra urban ekologisk konnektivitet. Genom att fokusera på områden som utgör hinder för arters rörelse kan städer uppnå större biologisk mångfald utan att nödvändigtvis öka den totala omfattningen av gröna ingripanden. 

Detta tillvägagångssätt stöder inte bara rörelse och överlevnad för stadens vilda djur, utan bidrar också till de bredare målen för hållbar stadsutveckling. 

Studien ger ett starkt argument för att inkludera ekologisk konnektivitet som en nyckelfaktor i stadsplaneringen, och föreslår att även småskaliga ingripanden kan förbättra biologisk mångfald avsevärt om de genomförs strategiskt. Den betonar dock också att konnektivitet bör vara en av många faktorer som beaktas i planeringen för urban biologisk mångfald, med ett fortsatt fokus på att öka både mängden och kvaliteten på urbana gröna ytor.

Artikeln är sammanfattad och översatt av AI

Bild: Jorchr – CC BY-SA 3.0

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: