Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Pendelcyklister exponeras för högre kvävedioxidhalter

Pendelcyklister i Stockholm löper ökad risk att dö i förtid eftersom de andas in mycket avgaser längs vägen. Det visar en ny studie, skriver SVT Nyheter Stockholm.

Men trots detta är det bättre för hälsan att cykla, enligt studien.

I undersökningen från 2018 deltog 19 stockholmare. Alla arbetar på samma kontor i Skanstull men bor på olika platser.

Cyklisterna hade under en månad på sig en mätare för kvävedioxid när de cyklade eller gick till och från jobbet. 

– Vi var förvånade att värdet var så många gånger högre, fem gånger högre, än den genomsnittliga koncentrationen i luften i Stockholm, säger Emma Engström, teknologie doktor vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin på Umeå Universitet, en av forskarna bakom studien, till SVT.

Testpersonerna i snitt exponerades för 67 mikrogram kvävedioxid per kubikmeter, vilket är fem gånger högre än vad man i genomsnitt mäter upp i Stockholm. Det innebär enligt forskarna att deras risk att dö i förtid ökar med 3,3 procent på grund av avgaserna.

Men forskarna avråder ändå inte från att cykla.

– Nej, verkligen inte. Det finns studier gjorda i andra länder där man sett till både risk för olyckor och luftföroreningar men man vinner ändå mer för hälsan på att cykla. Även om man får i sig den här dosen föroreningar så är det ändå positivt att cykla.

Forskarna föreslår större avstånd mellan biltrafik och cyklister/fotgängare, samt större satsningar på utsläppsfria fordon.

Studien gjordes för trafiksäkerhetsavdelningen på Folksam och publicerades i september i Journal of Transport and Health.

Publicerad 10:10, 6 september 2019

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: