
Rahim – en av tusentals resenärer som drabbas av dubbeldebitering i spärrarna – så skyddar du dig
LYSSNA PÅ ARTIKELN stockholm Publicerad 08:34, 11 april 2025Allt fler dubbeldebiteras felaktigt vid spärren när man blippar bankkortet. Sedan SL införde möjligheten att blippa har antalet fall med dubbeldebitering femdubblats. Fallgroparna att bli feldebiterad är många.
Bredängsbon Rahim är en av dem som drabbats. Han kontaktade Bättre stadsdel om detta.
– Det handlar inte om mycket pengar för min egen del. Men jag tycker de borde göra någonting åt det. Det drabbar många och det är inte helt lätt att upptäcka när det händer. Värst är det om det drabbar unga människor, säger Rahim.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Sedan det blev möjligt att blippa bankkortet 2021 har antalet dubbeldebiteringar ökat från 1000 till 5000 ärenden, 2024. Förra året fick endast hälften av dessa pengarna tillbaka, sammanlagt 300 000 kronor.
LÄS ÄVEN: SL: Blippa din SL-biljett med bankkort
Elin Lindström är kommunikatör på SL.
– Det händer ibland att resenärer blivit ”dubbeldebiterade”. Det är dock inte särskilt många fall sett till mängden resenärer som åker med oss och hur många gånger det blippas betalkort, skriver Elin Lindström i ett mejl.
LÄS ÄVEN Mjukare resor på gång på röda linjen – så ska det gå till
700 000 personer reser med SL varje dag. Under en dag kan det vara 100 000 unika personer som reser med betalkort, där dessa personer gör flera blipp under dagens gång.
Hur kan det komma sig att antalet dubbbdebitering ökar från år till år?
– Det är från låga nivåer till fortsatt låga nivåer, sett till antalet biljettblipp per dag totalt i SL-trafiken. Men att det blivit lite fler fall av dubbeldebitering kan bero på flera saker.

Den successiva ökningen kan delvis kopplas till utfasningen av SL Access-läsaren som helt försvann 2023, när SL avskaffade SL Access-korten och som passerat sin livslängd, för att sedan övergå helt till den optiska läsaren med nya betallösningar.
– Det är också allt fler som använder sig av andra betallösningar än tidigare. Till exempel har fler betalkort i en mobilplånbok. Det kan innebära att man råkar ha mobilplånboken öppen och inte tänker på det när man sedan lägger mobilfodralet med ett grönt SL-kort mot läsaren.
Varför ersätter ni inte personer som av misstag åter blivit dubbeldebiterad?
– Vi erbjuder ersättningen som en service till våra resenärer för att hjälpa till utifall de har missat informationen om att de inte ska lägga sitt betalkort (fysiskt eller digitalt) mot läsaren när de avser att blippa SL-kortet. Men om man har fått ersättning en gång och därmed har fått information om hur det fungerar, har man också eget ansvar för att inte göra samma misstag framöver.
Hur ska en resenär som drabbas göra för att få tillbaka sina pengar?
– Då ska man kontakta vår kundtjänst. Kundtjänsten söker då information om var och när de båda korten/biljetterna blivit avlästa. För att vi ska kunna göra den sökningen behöver vi SL-kortets nummer och kvitto på betalkortsbetalningen. Det räcker alltså inte med kontoutdrag eftersom det inte ger någon sådan information.
Hur arbetar ni framöver för att undvika problem med dubbeldebitering?
– Vi fortsätter att informera om detta, i synnerhet via sl.se. Vi ser det inte som möjligt att göra tekniska anpassningar av själva läsningen, säger Elin Lindström.
Rahim ansökte om att få sina feldebiteringar återbetalda. Första gången gick det bra. Men när det skedde igen, fick han som svar från SL att han måste själv ta ansvar för att dubbeldebitering inte sker genom att skydda sitt bankkort. “Vänligen notera att om fel sker i framtiden så kommer inget undantag göras.
LÄS ÄVEN Delar av röda linjen stängs nästa år
Han fick följande instruktioner från SL:
- Har du ett grönt SL kort och lägger hela plånboken mot den biljett läsaren kan läsaren inte veta vilket kort du önskar validera och du riskerar då att bli debiterad på ditt betalkort.
- Har du en biljett i appen behöver du se till att din app-biljett är fullt öppnad på mobilskärmen, att SL appen är uppdaterad till senaste versionen och att du inte kommer emot läsaren med ett fysiskt betalkort, exempelvis i ett mobilskal.
- Har du ett digitalt betalkort på en Android mobil behöver du stänga av NFC vid de tillfällen du inte önskar använda det digitala betalkortet.
- Har du digitalt betalkort på en iPhone är det viktigt att du inte dubbel trycker på sidoknappen så ditt digitala betalkort öppnas.
Rahim tycker det är alldeles för krångligt. Han är besviken och arg.
– Hur ska man som resenär kunna skydda sig? Det känns som om de stjäl ens pengar. SL måste ändra sitt system, säger han.
Om man är missnöjd med beslut som fattats av SL:s kundtjänst kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden
Så här mycket pengar har SL betalat ut årligen för dubbeldebitering:
- 2024: 307 225 kronor
- 2023: 456 770 kronor
- 2022: 264 033 kronor
- 2021: 26 547 kronor
Foto på Elin Lindström: Jann Lipka
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- UPPDATERAD: Här kan du fira Valborg 2025 – 9 platser
- Här är alla finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2025 – tre i Hägersten-Älvsjö
- Förslag: Tätare trafik med röda linjen och ny båtlinje till Mälarhöjden
- Valborg gör comeback i Solberga: Vi är taggade till tusen
- Här kan du fira valborg i Hägersten-Liljeholmen
Följare 19,5k