Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så ska mikroplasten i konstgräsmattorna fångas in

Publicerad 13:42, 27 januari 2020

Aspuddens IP och Mälarhöjdens IP får fällor som ska samla upp konstgräsmattornas plast-och gummikorn för att minska mikroplasten i vattnet. Staden satsar fyra miljoner kronor på att investera i dessa fällor på flera planer runt om i staden.

Miljöpartiet och Centern skriver i pressmeddelanden att detta är en del av en större satsning för att komma tillrätta med mikroplasten. På Stockholms stads kommunfullmäktige fattas på måndagen beslut om en stadsövergripande handlingsplan mot mikroplast. Åtgärdsplanen ger förslag på 50 åtgärder mot 13 källor. 

De största källorna till mikroplaster i Stockholm är förutom konstgräsplaner däckslitage, nedskräpning, tvätt i hushåll och vägfärg.

LÄS ÄVEN: “Så grönt och fint det blev på fotbollsplanen i Axelsberg”

Av Stockholms 104 konstgräsplaner är 94 konstgräsplaner belagda med så kallad granulat, mikroplast som riskerar lämna konstgräsplanerna och hamnar i närliggande dagvattenbrunnar för att vidare rinna ut i vattendrag och sjöar. Nu vill staden stoppa detta.

– Det här är en viktig åtgärd som vi som kommun kan göra för att minska mängden mikroplast i våra vattendrag, kommenterar idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Två nya konstgräsplaner på gång

I dagsläget har 14 anläggningar installerat granulatfällor – bland annat Hammarbyhöjdens bollplan – varav åtta tillkom under förra året. Med den nya satsningen på fyra miljoner kronor kommer omkring ytterligare 50 idrottsanläggningar att kunna installera granulatfällor i omkringliggande dagvattenbrunnar, där granulaten som fastnar i fällorna dessutom kan återföras till konstgräsplanerna.

– Hälften av pengarna kommer att gå till installation av fällorna och den andra hälften åt underhåll av dem. Vi har en teknik där vi renar och separerar plasten från allt annat som spolas ner i brunnen. På så vis kan vi återanvända granulaten, som kostar omkring 13 till 16 000 kronor och det går åt närmare 60 stycken för en konstgräsplan.

Under året kommer ytterligare åtgärder att vidtas för att minska konstgräsplanernas miljöpåverkan. Idrottsförvaltningen ställer nu också tuffare krav på leverantörer, så gummit som används i framtiden ska vara 100 procent återvinningsbart. 

Stockholms nya handlingsplan innehåller sammanlagt 50 åtgärder som är fördelade på i 13 områden utifrån de största utsläppskällorna. Det innebär att ett stort antal av stadens aktörer involveras i arbetet. De största utsläppskällorna till mikroplaster i Stockholm är däckslitage och nedskräpning, tätt följt av konstgräsplaner, tvätt i hushåll och vägmarkeringsfärger. 

Några av de saker som fastställs i handlingsplanen är att utöka undersökningarna av mikroplast i vatten, mark och luft och de åtgärder som föreslås för att minska plasten innefattar exempelvis att bidra till utveckling av nya material som kan ersätta plast, fler papperskorgar på strategiska platser, vattenpapperskorgar för samla upp skräp i vatten.

Idrottsanläggningar som som ska förses med granulatfällor i omkringliggande dagvattenbrunnar:

  • Aspuddens IP
  • Hjorthagens IP
  • Kärrtorps IP
  • Mälarhöjdens IP
  • Zinkensdamms IP
  • Älvsjö IP
  • Östermalms IP
  • Bromstens IP
  • Hägerstensåsens BP
  • Kaknäs BP
  • Nälsta BP
  • Stadshagens IP
  • Stora Essingen IP
  • Ängby IP
    Cirka 35 stycken idrottsanläggningar till kommer att väljas ut av idrottsförvaltningen under året.

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: