Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så ska mikroplasten i konstgräsmattorna fångas in

Aspuddens IP och Mälarhöjdens IP får fällor som ska samla upp konstgräsmattornas plast-och gummikorn för att minska mikroplasten i vattnet. Staden satsar fyra miljoner kronor på att investera i dessa fällor på flera planer runt om i staden.

Miljöpartiet och Centern skriver i pressmeddelanden att detta är en del av en större satsning för att komma tillrätta med mikroplasten. På Stockholms stads kommunfullmäktige fattas på måndagen beslut om en stadsövergripande handlingsplan mot mikroplast. Åtgärdsplanen ger förslag på 50 åtgärder mot 13 källor. 

De största källorna till mikroplaster i Stockholm är förutom konstgräsplaner däckslitage, nedskräpning, tvätt i hushåll och vägfärg.

LÄS ÄVEN: “Så grönt och fint det blev på fotbollsplanen i Axelsberg”

Av Stockholms 104 konstgräsplaner är 94 konstgräsplaner belagda med så kallad granulat, mikroplast som riskerar lämna konstgräsplanerna och hamnar i närliggande dagvattenbrunnar för att vidare rinna ut i vattendrag och sjöar. Nu vill staden stoppa detta.

– Det här är en viktig åtgärd som vi som kommun kan göra för att minska mängden mikroplast i våra vattendrag, kommenterar idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Två nya konstgräsplaner på gång

I dagsläget har 14 anläggningar installerat granulatfällor – bland annat Hammarbyhöjdens bollplan – varav åtta tillkom under förra året. Med den nya satsningen på fyra miljoner kronor kommer omkring ytterligare 50 idrottsanläggningar att kunna installera granulatfällor i omkringliggande dagvattenbrunnar, där granulaten som fastnar i fällorna dessutom kan återföras till konstgräsplanerna.

– Hälften av pengarna kommer att gå till installation av fällorna och den andra hälften åt underhåll av dem. Vi har en teknik där vi renar och separerar plasten från allt annat som spolas ner i brunnen. På så vis kan vi återanvända granulaten, som kostar omkring 13 till 16 000 kronor och det går åt närmare 60 stycken för en konstgräsplan.

Under året kommer ytterligare åtgärder att vidtas för att minska konstgräsplanernas miljöpåverkan. Idrottsförvaltningen ställer nu också tuffare krav på leverantörer, så gummit som används i framtiden ska vara 100 procent återvinningsbart. 

Stockholms nya handlingsplan innehåller sammanlagt 50 åtgärder som är fördelade på i 13 områden utifrån de största utsläppskällorna. Det innebär att ett stort antal av stadens aktörer involveras i arbetet. De största utsläppskällorna till mikroplaster i Stockholm är däckslitage och nedskräpning, tätt följt av konstgräsplaner, tvätt i hushåll och vägmarkeringsfärger. 

Några av de saker som fastställs i handlingsplanen är att utöka undersökningarna av mikroplast i vatten, mark och luft och de åtgärder som föreslås för att minska plasten innefattar exempelvis att bidra till utveckling av nya material som kan ersätta plast, fler papperskorgar på strategiska platser, vattenpapperskorgar för samla upp skräp i vatten.

Idrottsanläggningar som som ska förses med granulatfällor i omkringliggande dagvattenbrunnar:

 • Aspuddens IP
 • Hjorthagens IP
 • Kärrtorps IP
 • Mälarhöjdens IP
 • Zinkensdamms IP
 • Älvsjö IP
 • Östermalms IP
 • Bromstens IP
 • Hägerstensåsens BP
 • Kaknäs BP
 • Nälsta BP
 • Stadshagens IP
 • Stora Essingen IP
 • Ängby IP
  Cirka 35 stycken idrottsanläggningar till kommer att väljas ut av idrottsförvaltningen under året.

Publicerad 13:42, 27 januari 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: